ABLV Bank paziņojusi par likvidāciju politisku iemeslu dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovЛоготип банка ABLV
Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paziņojumā, ko ABLV Bank publicēja 24. februārī, norādīts, ka bankai nav dāvāta iespēja atjaunot darbību, lai arī kredītiestāde izpildījusi visas regulatora prasības.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Sestdien, 24. februārī ABLV Bank publicēja paziņojumu, kurā norādīts, ka tuvākajā laikā tiks iniciēts bankas likvidācijas process.

ABLV Bank uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmuma "Par noguldījumu nepieejamības iestāšanos" rezultātā, kas saistīts ar 19. februārī noteikto maksājumu liegumu, ko, pēc FKTK domām, nav pamata pārskatīt.

Taču ABLV Bank uzskata, ka izpildījusi visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību, četru darba dienu laikā savācot vairāk nekā 1,36 miljardus eiro un tādējādi nodrošinot 86% pieprasījuma depozītu.

"Tas bija pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus, taču politisku apsvērumu dēļ bankai netika dota tāda iespēja," – norādīts paziņojumā.

ABLV Bank uzsvēra, ka tās aktīvu apjoms ir pietiekams visu klientu un kreditoru prasību apmierināšanai, un tiks izmaksāti visi ieguldījumi, ko garantē Noguldījumu garantiju likums. Detalizētāku informāciju par tālāko darbību banka solīja sniegt 26. februārī.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV aplaupa koloniju: "Latvijas tīģera" nāve nāks par labu Rotšilda biznesam

Tāpat Eiropas Centrālā banka (ECB) 24. februārī informēja, ka ABLV Bank tiks likvidēta saskaņā ar Latvijas likumiem.

ECB vietnē publicētā informācija liecina, ka jau 23. februārī tā pieņēma lēmumu par ABLV Bank un tās meitasuzņēmuma Luksemburgā – ABLV Bank Luxembourg likvidāciju atbilstoši Eiropas banku savienības kontroles mehānisma regulu.

ECB valde konstatēja, ka nav nepieciešamības noregulēt situāciju ar ABLV Bank, jo tas neatbilst sabiedrības interesēm.

Problēmas būtība

Iepriekš Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN, kurš atrodas ASV Finanšu ministrijas pakļautībā, paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanu, un piedāvāja bloķēt tās korespondenta kontus dolāros. No FinCEN paziņojuma izriet, ka banka bijusi saistīta ar Ziemeļkorejas ieroču programmu. Tāpat FinCEN paziņojumā teikts, ka Latvijas ABLV Bank vadība uzpirka ierēdņus, kad viņu augstā riska biznesam draudēja ar tiesībaizsardzības rīcību.

Nedēļas laikā pēc FinCEN paziņojuma par iespējamajām sankcijām pret Latvijas ABLV Bank, no bankas izvesti 600 miljoni eiro. FKTK, pildot ECB instrukciju, nolēma uz laiku ieviest ierobežojumus ABLV Bank maksājumiem, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā.

Ziņu lente
0