Latvijas Banka aizdevusi ABLV 100 miljonus eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovЛоготип банка ABLV
Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ABLV tomēr saņems no Latvijas Bankas aizdevumu, kaut arī piecreiz mazāku nekā nepieciešams – nevis 480, bet tikai 97,5 miljonus eiro.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Latvijas Bankas padome pieņēmusi lēmumu apmierināt ABLV Bank prasību un piešķīra tai aizdevumu 97,5 miljonu eiro apmērā pret ķīlu augstas likviditātes vērtspapīru veidā, vēsta bankas mājaslapa.

Bankas seifs - Sputnik Latvija
"ABLV Bank" noraidījusi ASV apsūdzības naudas atmazgāšanā

Šāds lēmums tika pieņemts, ņemot vērā bankas lūgumu un šī soļa atbalstu Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Banka atzīmē, ka šī darījuma finansēšanai nekādā gadījumā netiks izmantoti valsts līdzekļi, savukārt aizdevuma vērtība ievērojami pārsniedz aizdevuma apmēru. Naktī uz pirmdienu Finanšu un kapitāla tirgus komisija aizliedza ABLV Bank veikt jebkādas debeta operācijas klientu kontos, savukārt pati banka izplatīja paziņojumu, ka vērsīsies Latvijas Bankā ar lūgumu piešķirt tai 480 miljonu eiro lielu aizdevumu apmaiņā pret vērtspapīru ieķīlāšanu.

Pēc dažām stundām finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola paziņoja Latvijas Televīzijai, ka valsts neriskēs ne ar vienu eiro bankas glābšanai.

"Mums iesniedza vērstpapīrus par citu summu un no šīs summas varējām izsniegt 97,5 miljonus eiro. Tā bija bankas vēlme saņemt šādu aizdevumu. Bet, ņemot vērā jauno situāciju, vēl būs nepieciešams institūciju viedoklis, vai tas ir aktuāli," — žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners.

"Ņemot vērā bankas "ABLV Bank" lūgumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) atbalstošo viedokli, Latvijas Bankas padome ir pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu "ABLV Bank" 97,5 miljonu eiro apmērā pret drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu. Šajā finanšu tirgus darījumā nekādā veidā netiek izmantoti valsts budžeta līdzekļi. Īpaši jāuzsver, ka vērtspapīru ķīlas vērtība būtiski pārsniedz aizdevuma apmēru," — uzsvēra Latvijas Bankā.

Ziņu lente
0