Latvijas lauksaimnieki paliks bez ES naudas

© Sputnik / Sergey Melkonovlauks
lauks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi lauksaimnieki, kuri izdzirdēja, ka varētu saņemt dotācijas 90% apmērā no saviem tēriņiem, iesniedza Eiropas Savienībā pieteikumus, taču naudu nesaņems pat puse no viņiem.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Vairums Latvijas lauksaimnieku, kuri iesniedza pieteikumus ES līdzfinansējumam, paliks bez Eiropas naudas, raksta avīze Dienas Bizness.

Lauks - Sputnik Latvija
Pupas un griķi: Brisele mudina Latvijas fermerus atteikties no ķīmijas

Investīciju projektu iesniegšanas posms Eiropas Savienības līdzfinansētajā lauku attīstības programmas projektā "Ieguldījumu atbalsts zemnieku lauksamniecībās" noslēdzās 2017. gada 7. decembrī, un jau tagad ir skaidrs, ka vairums lauksaimnieku investīcijas nesaņems.

Finansējums šajā posmā sastādīja 70 miljonus eiro, savukārt iesniegto projektu kopējā summa sastāda 152,6 miljonus eiro. Katrā kategorijā (lauksaimniecības ar apgrozījumu līdz 70 tūkstošiem eiro un virs 70 tūkstošiem) ir finanšu deficīts, kas ir lielāks par 50%.

Kā izdevumam paziņoja lauksaimnieki un nozares eksperti, lielo interesi par pieteikumu iesniegšanu izraisīja informācija par to, ka šis posms ir pēdējais līdz 2020. gadam. Izrādījās, ka atsevišķi pretendenti var saņemt finansējumu līdz 90%, pašiem ieguldot vien 10%.

Eiropas Savienības dotāciju samazināšanas jautājums pēc 2020. gada uztrauc ne vien lauksaimniecības ražotājus, bet arī citu Latvijas ekonomikas nozaru pārstāvjus. Taču Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka Eiropas naudas ieplūšanas apjomu samazināšanās Latvijā ir neizbēgama sakarā ar Lielbritānijas izstāšanos no ES, kura nesa Savienības budžetam ievērojamus līdzekļus.

Ziņu lente
0