Latvijas dzelzceļš pamazām atbrīvojas no darbiniekiem

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasПтицы на рельсах
Птицы на рельсах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alga dzelzceļniekiem nav palielināta jau trīs gadus, cienījama vecuma darbiniekus pierunā ātrāk iet pensijā, taču no štatu samazināšanas Latvijas dzelzceļam, šķiet, izbēgt neizdosies.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Līdz šim koncerns Latvijas dzelzceļš bija viens no lielākajiem darba devējiem valstī – tas nodrošināja vairāk nekā 11 tūkstošus darba vietu. Taču tik plašs personāls uzņēmumam vairs nav vajadzīgs, – jau pašlaik sākta optimizācija, pareizāk sakot, štatu samazināšana, vēsta LTV.

Rīgas siltums - Sputnik Latvija
Apkure ir apdraudēta: Rīgas siltums atlaiž no darba atslēdzniekus un santehniķus

Pēdējie gadi koncernam bija smagi, pārvadāto kravu apjoms no 57 miljoniem tonnu 2004. gadā krities līdz 47,7 miljoniem 2016. gadā. Pirms diviem gadiem dzelzceļnieku arodbiedrība apsprieda šo problēmu ar uzņēmuma vadību un Satiksmes ministriju. Arodbiedrība brīdināja: ja stāvoklis nozarē neuzlabosies, darbu var zaudēt 500 cilvēki. Taču situācija neizlabojās – 2017. gadā kravu pārvadājumi kritās līdz 43,8 miljoniem tonnu.

Amatpersonas noliedz liela mēroga darbinieku atlaišanu.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis informēja: "Nav tādas plānotās cilvēku skaita atlaišanas, ir darbības optimizācija, kurā darbaspēka skaits mainās."

Latvijas dzelzceļš skaidro: personāla skaita samazināšanās optimizācijas rezultātā saistīta ar jaunu tehnoloģiju ieviešanu dzelzceļa darbības kontrolē. Turklāt kompānija cenšas pierunāt gados vecākos darbiniekus ātrāk iet pensijā, lai dotu ceļu jaunajiem kadriem.

Пассажир с багажом в зале ожидания аэровокзала - Sputnik Latvija
Eksperts: jaunajiem speciālistiem ir jāpaceļ algas

Pērn koncerna mātesuzņēmuma AS Latvijas dzelzceļš darbinieku skaits samazinājās par 331 cilvēku – par 5,3%. No viņiem 211 cilvēki aizgāja pensijā. Šogad uzņēmums plāno vienoties vēl ar 50-60 darbiniekiem par viņu došanos pensijā.

LDz valdes loceklis Ēriks Šmuksts sarunā ar LTV atzina: alga dzelzceļniekiem nav celta jau trīs gadus, lai arī reiz viņi bija valstī labāk apmaksāto algoto darbinieku pirmajā piecniekā. Viņš piezīmēja, ka visi, it īpaši darbinieki Latgalē, saprot situāciju un lūdz dot iespēju strādāt tālāk, lai arī algas netiek celtas. Līdzīga vienošanās panākta arī ar arodbiedrību, piezīmēja Šmuksts.

LTV aprunājusies arī ar dažiem atlaistajiem. Kāda bijusī LDz darbinieka pastāstīja, ka aizvadītajā gadā nodaļā, kurā viņa agrāk strādājusi, atlaisti daži cilvēki, bet šogad – jau vairāk.

"Formulējums – ražošanas nepieciešamība un darba apjoma samazināšanās. Darbiniekiem piedāvāja parakstīt līgumu par izmaiņām darba līgumā. Rezultātā ar atlaižamajiem darbiniekiem tika noslēgti līgumi uz noteiktu laiku (gadījumā, ja kāds cits darbinieks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai slimo). Tādējādi brīdī, kad beidzas terminētā darba līguma termiņš, darbinieks tiks atlaists bez kompensācijas izmaksas," – stāstīja bijusī dzelzceļa darbiniece.

Dzelzceļnieku intereses pārstāvošā arodbiedrībā, tāpat kā koncerna vadība uzskata, ka līdz šim cilvēki galvenokārt atlaisti uz struktūrvienību apvienošanas rēķina. Cik daudz cilvēki pērn zaudējuši darbu, arodbiedrība neatklāja un palūdza interesēties par to koncernā.

Koncerna vadība atzina, ka problēmas risināšanā nāksies iesaistīties arī valstij, jo, ņemot vērā lielo uzņēmumā nodarbināto cilvēku skaitu, ir svarīgi izvairīties no sociālās spriedzes.

Ziņu lente
0