Latvijas iedzīvotājiem kļūst grūtāk iegādāties sviestu bez atlaides

CC BY 2.0 / Mike Haller / ButterСливочное масло
Сливочное масло - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017. gada novembrī sviesta cenas Latvijā bija par 51% augstākas, nekā pirms gada.

RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Sviesta cenas Latvijā paliek augstas, neskatoties uz to, ka lielākajā Eiropas Savienības daļā šis produkts strauji kļuvis lētāks vēl pērnā gada oktobrī-novembrī. Vairāk nekā 80% sviesta latvieši pērk tikai ar atlaidi, vēsta Baltkom.

Сливочное масло - Sputnik Latvija
Latvijas Tirgotāju asociācija: līdz gada beigām sviests kļūs lētāks

Saskaņā ar Latvijas Zemkopības ministrijas datiem, novembra vidū ES sviests maksāja 5,3 eiro par kilogramu – tas ir par 28% vairāk nekā pērn. Taču Latvijā 2017. gada novembrī sviests maksāja 5,89 eiro par kilogramu – par 51% vairāk, nekā pirms gada.

Pēc Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) priekšsēdētāja Jāņa Šolka sacītā, liela daļa Latvijas pircēju iegādājas sviestu izpārdošanas laikā.

"Ja paskatās, cik krējuma tiek pārdots akciju laikā un, cik ierastajā cenā, tad starpība ir nenozīmīga, jo pircēji uzticas kādam konkrētam uzņēmumam, ražotājam – viņiem patīk noteikta garša, konsistence un tā tālāk. Ja skatās uz sviesta statistiku, tad situācija ir kardināli cita. Pēc sviesta apjoma, saskaņā ar mūsu partneru — mazumtirgotāju informāciju, lielākā daļa produkta, jeb 80% tiek pārdota tieši akciju laikā," — teica Šolks.

Sviesta cenu pieaugums kļuvis par visas Eiropas problēmu. Iepriekš sakarā ar piena krīzi daudzi uzņēmumi bija spiesti pārtraukt darbību, un pati ES atbalstīja cenu palielināšanu, pielietojot pasākumus, kuri ierobežo ražošanas apjomus. Kā rezultātā piena apjomi samazinājās, kas negatīvi ietekmēja blakusnozares.

Ziņu lente
0