"Stikla krelles": vai Rīgā varēs apmaksāt siltumu vai ūdeni ar bitmonētām

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasКриптовалюта биткойн
Криптовалюта биткойн - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms trīs gadiem Latvijas kompānija airBaltic kļuva par pasaulē pirmo aviopārvadātāju, kurš pārdot biļetes par kriptovalūtu. Un ko par šādiem norēķiniem domā Rīgas pašvaldības uzņēmumi?

RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Kriptovalūtas nāk: Latvijā ar tām var norēķināties gan par elitāriem penthausiem, gan par biļetēm uz tālām valstīm. Savukārt lielākie Rīgas pašvaldības uzņēmumi pagaidām skeptiski nosakņoti pret norēķiniem šajā modīgajā metodē, vēsta portāls riga.lv.

Uzņēmuma "Rīgas satiksme" pārstāvis Viktors Zaķis salīdzinājis mēģinājumus maksāt ar kriptovalūtu ar vēlēšanos "iemainīt stikla krelles pret vērtīgiem vietējiem izstrādājumiem".

""Rīgas satiksme" ir mūsdienīgs uzņēmums, kas jau 9 gadu operē ar pārbaudītu un drošu elektronisko norēķinu sistēmu, kurā īstu naudu nevar nomainīt pret krellēm," — paziņojis Zaķis.

Savukārt "Rīgas namu pārvaldnieks" pārstāvis Krists Leiškalns nebija tik kategorisks. Viņaprāt, RNP pakalpojumu apmaksa varētu būt pieļauta, kad samaksu šādā veidā būs gatavi pieņemt pakalpojumu sniedzēji – siltuma, ūdens un elektrības piegādātāji, atkritumu apsaimniekotāji.

"Kamēr šāda norēķinu sistēma pakalpojumu piegādātājiem nav saistoša, mūsu klientiem ir iespēja izmantot esošo norēķinu sistēmu, kas ietver iespēju norēķināties par pakalpojumiem gan ar skaidru naudu, gan izmantojot elektroniskos norēķinus," — uzsvēra viņš.

Nevis valūta, bet produkts

Kriptovalūta bitmonēta - Sputnik Latvija
Kopējā kriptovalūtu kapitalizācija pārsniegusi 500 miljardus dolāru

Šobrīd neviena pasaules valsts nav gatava ieviest kriptovalūtas savā banku nozarē visu pasaules valstu centrālo banku vienotas pozīcijas trūkuma dēļ, paziņoja radio Sputnik Latvija intervijā ekonomikas zinātņu doktore, Krievijas Valsts Domes Kriptovalūtas apgrozības risku izvērtēšanas starpiestāžu darba grupas vadītāja Elīna Sidorenko.

Eksperte uzsvēra, ka attiecībā uz kriptovalūtām valstiskuma problēma paplašinās, kas rada nopietnus riskus. Savukārt cerēt uz to, ka visas valstis apsēdīsies un vienosies par kriptovalūtu apgrozības nosacījumiem, šobrīd nenākas.

"Ja mēs tagad atcerēsimies Baltkrieviju vai Igauniju, tad redzēsim, ka tur tas viss attīstās IT tehnoloģiju ietvaros, taču ne finanšu sistēmā. Tās ir principiāli atšķirīgas pieejas," — paziņoja Sidorenko.

Ziņu lente
0