FDP prognozē strauju Latvijas IKP pieaugumu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasОдин Евро
Один Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāju skaita samazināšanās un nemainīgais bezdarba līmenis netraucēs Latvijai dzīt ekonomiku augšup un panākt IKP pieaugumu.

RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Saskaņā ar Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) ziņojumu par ilgtermiņa fiskālo stabilitāti, Latvijas reālais iekšējais kopprodukts (IKP) sekojošajos 20 gados palielināsies vidēji par 2,7% gadā, vēsta Grani.lv.

Eiro un kalkulators - Sputnik Latvija
Latvijas IKP paaugstinās ātrāk par cerēto

Tāpat, pēc FDP prognozēm, ikgadējā Latvijas ekonomikas izaugsme saglabāsies 2,5% līmenī, ar nosacījumu, ka nemainīsies darba spēka un kapitāla attiecība un tiks nodrošināts pastāvīgs ražīguma pieaugums. 

Sastādot ziņojumu, FDP ņēma vērā gan ES valstu labklājības līmeņa satuvināšanos, gan Latvijas negatīvo demogrāfisko rādītāju tendenci, kuri, saskaņā ar atjaunotajiem Eurostat datiem par 2017. gadu, paredz pakāpenisku valsts iedzīvotāju samazināšanos no 1,26 miljoniem 2017. gadā līdz 943,6 tūkstošiem 2037. gadā.

Tāpat, ņemot vērā demogrāfiskās prognozes, nodarbināto latviešu skaits ik gadu samazināsies par 1,1%.

Neskatoties uz visām grūtībām, FDP prognozē līdz 2037. gadam ekonomiski aktīvo latviešu skaita palielināšanos līdz 77,5% jo, pateicoties Latvijas ekonomikas attīstībai, palielināsies darba spēka pieprasījums. Tomēr ievērojamu bezdarba līmeņa samazināšanos Latvijā FDP negaida.

Pēc iestādes datiem, gaidāmo ekonomikas struktūras izmaiņu dēļ, bezdarba līmenis sastādīs apmēram 7%.

Latvijas Republikas Finanšu ministrija - Sputnik Latvija
Latvija plāno līdz 2020. gadam tērēt veselības aprūpes finansējumam 4% no IKP

Tāpat iestāde diezgan optimistiski raugās uz valsts makroekonomisko attīstību un paredz, ka ražīguma pieaugums vidēji sasniegs 2,4% gadā dēļ preču ražošanas un pakalpojumu sniegšanas virzīšanas ar lielāku pievienoto vērtību.

Iepriekš finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola paziņoja, ka Latvijas ekonomikas izaugsme sastādīs vairāk nekā 3% ik gadu, savukārt IKP pieaugums sastādīs 3,7% 2017. gadā, 3,4% — 2018. gadā, savukārt 2019. un 2020. gadā – stabilizēsies 3,2% līmenī.

Turklāt, pēc ministres sacītā, 2018. gadā un sekojošajos gados gaidāma daudz lielāka investīciju plūsma un to atmaksāšanās, tostarp, no investīcijām pētījumos un zinātnisko iestāžu sadarbībā ar biznesu, jaunu produktu izstrādē, kā arī no uzņēmumu konkurētspējas un darbinieku kvalifikācijas palielināšanās.

Ziņu lente
0