Analītiķis: Baltijas valstis velti cer uz amerikāņu gāzi

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasТанкер-газовоз
Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas bažas par enerģētisko drošību ir saprotamas, atzīmēja eksperts, taču ir jāizprot problēmas reālais – tehniskais un iedomātais – politiskais – aspekts.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Alternatīvs gāzes avots Eiropai vajadzīgs politisku apsvērumu dēļ, taču sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) regulāras piegādes no ASV ir ekonomiski nepamatotas, sarunā ar informācijas aģentūru "FederalPress" norādīja valsts koncerna "TeleTreid" vecākais analītiķis Pjotrs Puškarevs.

Alternatīva ārkārtas gadījumam

Eiropas bažas par enerģētisko drošību ir saprotamas, atzīmēja eksperts, taču ir jāizprot problēmas reālais – tehniskais un iedomātais – politiskais – aspekts.

Ventspils brīvosta - Sputnik Latvija
Ventspilī iecerēts uzbūvēt SDG terminālu

"Pragmatiskā Eiropa vēlas nomainīt daļu cauruļvadu gāzes pret SDG piegādēm pa jūru, taču ne tāpēc, ka caurules iet no Krievijas, bet gan ar mērķi vienkārši nodrošināt alternatīvu kanālu problēmu vai avāriju situācijā, piemēram, tāda incidenta gadījumā, kāds notika sadales punktā Austrijā. Tādas situācijas rodas reti, taču tās vēlreiz liek padomāt par kaut ko paralēlu, ne tikai par cauruļvadiem," – teica Puškarevs. Aizvadītajā nedēļā Itālijā tika ieviests ārkārtas stāvoklis pēc avārijas gāzes sadales centrā Baumgartenē (Austrija). Sadales centra darbība tika pilnībā apturēta, tranzīta piegādes Itālijas, Slovēnijas un Ungārijas virzienā – pārtrauktas. Patērētāji Itālijā saņēma gāzi no nacionālajām pazemes glabātuvēm.

Dārga neatkarība

Iepriekš jau vēstījām, ka virkne Eiropas valstu vēlas diversificēt avotus un noslēdz kontraktus par gāzes piegādi no ASV. Piemēram, novembrī Polijas kompānija PGNiG paziņoja, ka noslēgusi līgumu uz pieciem gadiem, kas paredz līdz 9 tankkuģu piegādi no ASV ar SDG. Tas ir pirmais vidēja termiņa kontrakts par SDG piegādi no ASV uz Centrālo un Austrumeiropu. Līdz šim notika tikai vienreizējas piegādes. ASV piegādātās SDG cena netika izpausta.

Pēc Puškareva domām, Eiropai patiešām ir svarīgi organizēt SDG piegādi saprātīgā apjomā no ASV vai Kataras. Taču tikai principiālas iespējas līmenī.

"Regulārā režīmā lielām SDG piegādēm nebūs ekonomiskās jēgas. SDG ir dārga, patērētājiem tā izmaksās 1,5-1,7 reizes dārgāk, un Eiropai tā vienkārši nav vajadzīga lielos apjomus, ja tehnisko problēmu nav," – uzsvēra analītiķis.

Novembrī "Gazprom" nosauca amerikāņu SDG cenas Eiropai. 2017.-2018. rudens un ziemas periodā tā sasniedz 265-295 dolārus par tūkstoš kubikmetriem, savukārt Krievijas gāzes vidējā cena nepārsniedz 190 dolārus par tūkstoš kubikmetriem. ES dati liecina, ka 2017. gada pirmajā ceturksnī Krievijas gāze Lietuvai izmaksāja 180 dolārus par tūkstoš kubikmetriem, SDG no Norvēģijas – 241 dolāru. SDG no ASV, ja tiktu piegādāta šajā periodā, izmaksātu aptuveni 254 dolārus.

Vitāla nepieciešamība

Eksperts atgādināja, ka nesenā pagātnē no Krievijas gāzes teju par 100% bija atkarīga gandrīz visa Austrumeiropa: Čehija, Slovākija, Somija, Lietuva, Latvija un Igaunija.

Putins - Sputnik Latvija
Viedoklis
Putins gatavo "globālu virskundzību gāzes tirgū"

"Ja rastos jebkādas problēmas – politisku vai tehnisku iemeslu dēļ – ar gāzes piegādi no Krievijas, šīm valstīm sekas būtu vēl bēdīgākas un būtu manāmas uzreiz," — teica eksperts.

Pēc viņa vārdiem, Itālijā gāzes importa apjoms no Krievijas sastāda apmēram 37%, Vācijā – apmēram 28%.

"Tas ir daudz, un pavisam bez Krievijas gāzes vācu uzņēmumi varēs iztikt apmēram par nedēļu ilgāk nekā Itālija. Slovēnijas, Grieķijas un Ungārijas atkarība vērtējama 41-45% līmenī: bez Krievijas gāzes tās aptuveni pēc 10 dienām saskarsies ar nopietnu enerģijas deficītu," – paskaidroja analītiķis.

SDG – šantāžas instruments

Puškarovs norādīja, ka Vašingtona tīšām vairo Eiropas bailes ar mērķi ieņemt pēc iespējas lielāku nišu Eiropas tirgū.

"ASV atklāti izdara spiedienu pret Eiropu, sak, Krievija esot politiski neuzticams partneris un vispār "slikta valsts", kas it kā apdraud kaimiņus. Pat liek saprast, ka gatavi konsultēties ar saviem militārajiem padomniekiem Eiropā par "Ziemeļu straumes 2" lietderību. Tie jau ir verbāli draudi, taču ne no Krievijas puses," – teica eksperts.

Eiropas varasvīri itin labi saprot, ka ASV gāzes lobijs ir pārkāpis visas robežas, tāpēc Eiropa pretojas un, protams, galu galā aizstāvēs savas ekonomiskās intereses, uzskata analītiķis.

"Ja amerikāņu spiediens ir tik spēcīgs jau tagad, vācieši domā: kas notiks, ja viņi, pieņemsim, nokļūs ievērojamā atkarībā no amerikāņu SDG? Vai pēc tam jūras transportu pārtraukšanas draudi nekļūs par nākamo trumpi, instrumentu amerikāņu rokās vēl spēcīgākai Eiropas šantāžai ar mērķi vēlāk uzspiest Eiropai kaut kādas savas politiskās, ekonomiskās vai militārās intereses?" – uzsvēra Puškarevs.

Tāpēc, uzskata eksperts, amerikāņiem nav nekādu iespēju pastumt malā vai, jo vairāk, aizvietot Krieviju Eiropas gāzes tirgū: ES varasvīri saprot, ka tas var dārgi maksāt.

Ziņu lente
0