Latvijas lauku rajonos rit īsts karš par tūristiem

© Foto : pixabayПоле с дорогой и облаками
Поле с дорогой и облаками - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tūrisma kompānijas zaudē klientus cīņā ar vietējām pašvaldībām – municipālie uzņēmumi ir gatavi sniegt tūrisma pakalpojumus lētāk nekā privātās firmas.

RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Biznesam lauku tūrisma jomā draud negodīga konkurence un augoša birokrātija, raksta BNN.

Laivas mežezerā Latgalē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Daba sauc: tūristiem piemērotas vietas Latvijā

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas Lauku ceļotājs prezidente Asnāte Ziemele skaidro, ka dažkārt pašvaldības nodarbojas ar negodīgu konkurenci ar tūrisma firmām – tās sniedzot tūrisma pakalpojumus par zemākām cenām. Tamlīdzīga rīcība kaitējot tirgum un apdraudot vietējā biznesa pastāvēšanu.

"Pašvaldības aizbildinās, ka vietējie uzņēmēji nespēj vai negrib nodrošināt veiksmīgu tūrisma piedāvājumu. Taču šis aizbildinājums neiztur kritiku, jo pēc viena uzņēmēja neveiksmes nevar vispārināti spriest par privāto sektoru kopumā. Piemēram, Siguldas pilsētas slēpošanas trasi šobrīd apsaimnieko pašvaldība, rezultātā pilsēta konkurē pati ar saviem uzņēmējiem. Arī citos novados ir līdzīgi piemēri," — uzsvēra Ziemele.

Tūrisma firmas manījušas arī birokrātiskās slodzes pieaugumu un iesaka ņemt piemēru no Igaunijas, kur daudzas formalitātes iespējams nokārtot elektroniski un prasa nesalīdzināmi mazāku laika un resursu patēriņu.

Lauku ceļotājs piedāvā ierobežot un stingrāk kontrolēt pašvaldības uzņēmumu nodibināšanu jomās, kurās tie konkurēs ar privāto biznesu. Tāpat asociācija ierosina nepieļaut, ka pašvaldības uzņēmumu pakalpojumu cena būtu zemāka nekā konkrētā pakalpojuma cena privātajā sektorā.

Ziņu lente
0