Krišjānis Kariņš: jaunās elektrības subsīdijas ir "tautas slaukšana"

© Foto : karins.lvКришьянис Кариньш
Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais "Obligātās iepirkuma komponentes 2" likumprojekts nepalīdzēs "zaļās" enerģijas attīstībai, ir pretrunā ar Eiropas kursu un palīdzēs uzņēmumiem nopelnīt uz iedzīvotāju rēķina, uzskata Krišjānis Kariņš.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Eiroparlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš uzskata, ka jaunais elektrības subsīdiju likumprojekts ir pretrunā ar Eiropas Savienībā (ES) virzītajiem likumprojektiem Eiropas elektrības tirgus struktūrā, raksta "Free city".

Tukšs naudasmaks - Sputnik Latvija
Beigu sākums: Latvenergo samazinās štatu par 1000 cilvēkiem

Saskaņā ar mediju datiem, ar Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa atbalstu tiek gatavoti plāni par jaunajām elektrības ražošanas subsīdijām, jeb "Obligātās iepirkuma komponentes (OIK) 2" likumprojekts. Jaunais likumprojekts aicina ievērojami palielināt vietējās elektroenerģijas ražošanas jaudu un līdz 2030. gadam papildus nodrošināt vismaz divu terravatu stundu elektroenerģijas pieejamību tirgū, kura būtu saražota no vietējiem atjaunojamajiem resursiem.

Prezidenta kancelejā paziņoja, ka jaunās subsīdijas tiek gatavotas "enerģētiskās drošības un Latvijas zaļās ekonomikas stiprināšanai".

Latvijas prezidenta preses padomnieks Jānis Siksnis pateica, ka 2016. gada 29. aprīlī prezidents izveidoja enerģētiskās drošības komisiju un lika tai izpētīt Latvijas enerģētiskās politikas attīstību, izanalizēt un sniegt piedāvājumus tās uzlabošanai, lai ilgtermiņa perspektīvā nostiprinātu enerģētikas sektoru, kā arī veikt ieguldījumu Latvijas vispārējā ekonomikas drošībā.

"Komisija ir sagatavojusi sākotnējo likumprojekta versiju nodošanai plašākai diskusijai. Valsts prezidents iepazīsies ar sagatavoto likumprojektu, un komisija turpinās darbu, lai izstrādātu sabiedrībai un valsts stratēģiskajām interesēm atbilstošāko piedāvājumu," — skaidro Siksnis.

Elektrostacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sinhronizācijai ar Eiropu Baltijas valstīm ir nepieciešama jauna elektrostacija

Krišjānis Kariņš ir EP Rūpniecības, pētījumu un enerģētikas komitejas loceklis, saskaņā ar ikgadējo VoteWatch Europe reitingu, viņš ietilpst ietekmīgāko eiroparlamentāriešu divdesmitniekā. No 2004. līdz 2006. gadam viņš bija Latvijas ekonomikas ministrs, un tieši šajā periodā tika pieņemts likums par elektroenerģijas tirgu, kurš ieviesa obligātā iepirkuma koeficientu (OIK).

Kariņš skaidro, ka Latvijai ir jāseko ES virzienam, tātad jāatbrīvojas no enerģētikas importa. Taču par spīti kursam, ko uzņēmusi Eiropa, tiek uzstādītas jaunas subsīdijas, kas nav nekas cits kā tautas slaukšana "ar jaunas OIK palīdzību", uzskata deputāts un piebilst, ka Latvijā zaļā enerģija gadiem ilgi tiek uzskatīta par veidu, kādā daži uzņēmumi var nopelnīt uz tautas rēķina, kas ir nepareizi un nepieņemami.

"Eiropā notiek virzība prom no subsīdijām un strīds ir par to, kā varētu tikt prom no vecajām subsīdijām. To var tikai vienīgi tā, kā Ekonomikas ministrija (EM) izdarīja ar "Latvenergo" — vienojoties par naudas samaksām, tā, lai OIK saņēmējs būtu ar mieru atteikties no subsīdijas un patērētājam nebūtu par to jāmaksā katru mēnesi savā rēķinā, kas ir pareizs virziens. Eiropā vēlamies aizliegt šādas iespējas slaukt naudu, lai kādi indivīdi varētu pelnīt," — uzsver Kariņš.

Pēc viņa domām, zaļā enerģija ir jāatbalsta, turklāt ar tirgus mehānismu palīdzību – jāatceļ gāzes subsīdijas, un tad zaļā un jebkura cita enerģija kļūs par konkurētspējīgāku.

Ziņu lente
0