Parādnieks: pensijai jābūt atkarīgai no bērnu skaita

© FotoliaРука пожилой женщины
Рука пожилой женщины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensijai būtu jābūt saistītai ar cilvēka izaudzināto bērnu skaitu – tā būtu taisnīgi, uzskata Nacionālās apvienības politiķis Imants Parādnieks.

RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Latvijas iedzīvotāju pensijas izmēram vajadzētu būt atkarīgam no izaudzināto bērnu skaita – tādējādi Labklājības ministrijas ierosinājumu 1% bērnu maksāto nodokļu atvēlēt viņu vecākiem, komentēja Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības, Demogrāfisko lietu centra vadītājs Jānis Parādnieks telekanāla RīgaTV 24 programmas "Preses klubs" ēterā, vēsta mixnews.lv.

Пенсионерка - Sputnik Latvija
Latvijas pensionāri ir vieni no strādīgākajiem Eiropā

Iepriekš labklājības ministrs Jānis Reirs ierosināja papildus esošajai pensijai piešķirt pensionāriem 1% nodokļu, ko nomaksājuši viņu bērni. Viņš ieteica 1% valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu papildus izmaksāt katra nodokļu maksātāja vecākiem – pensionāriem. Piemēram, ja algas apmērs ir 500 eiro, vecāki papildus saņems 5 eiro mēnesī. Pēc ministra domām, šāda sistēma veicinās dzimstību, palielinās pensijas un motivēs pilsoņus maksāt nodokļus.

"Pats princips – ka pensijai vajadzētu būt atkarīgai no izaudzināto bērnu skaita un ideālā gadījumā no nomaksāto nodokļu apjoma – manuprāt, ir pašsaprotami. Arī Demogrāfisko lietu centrā, kuru es vadu, tas jau pagājušogad tika iekļauts konceptuālajā ziņojumā. Tas ir viens no risinājumiem," — pauda Parādnieks savu viedokli par Reira ierosinājumu.

Parādnieks sarunā uzsvēra, ka šāda pensiju aprēķina sistēma būs ne tikai taisnīga, bet arī vispusēji solidāra un godīga pret tiem, kuri audzinājuši pašreizējos un nākamos nodokļu maksātājus.

"Mēs, nodokļu maksātāji, esam tie, kas šodienas pensionāriem veido apmēram 2/3 no viņu pensijas. Lai šī sistēma būtu ne tikai solidāra vispārēji, bet arī godīga un taisnīga pret tiem, kuri ir uzaudzinājuši šodienas vai nākotnes nodokļu maksātājus, vajadzīgs, lai viņi to izjūt," — paskaidroja Parādnieks.

Līdzīgu viedokli pauda arī labklājības ministrs. Viņš norādīja, ka ir svarīgi parādīt godīgajiem nodokļu maksātājiem, ka viņi ne tikai iegūst – šajā gadījumā viņi tieši palīdzēs vecākiem-pensionāriem, taču nodokļu slogs nepieaugs.

Jaunā ierosinājuma īstenošanai Labklājības ministrija izveidos darba grupu, kas analizēs tamlīdzīgas pensiju aprēķina sistēmas tiesiskos, ekonomiskos un sociālos aspektus. Konkrētu jaunās sistēmas ieviešanas shēmu darba grupa plāno izstrādāt līdz 2018. gada jūlijam.

Ziņu lente
0