SVF pareģo jaunu pasaules ekonomisko krīzi

© Foto : geraltПадение доллара
Падение доллара - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) brīdinājis par jaunu globālās krīzes rašanās risku.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Organizācijas speciālisti ir pārliecināti, ka pasauli gaida jauna finanšu krīze, ja kopējais G20 valstu parāds saglabāsies 135 triljonu dolāru apmērā. Pamatu jaunai krīzei veido centrālo banku pašreizējā politika un tirgus dalībnieku tieksme pie riskantām operācijām, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz ERR.

Депрессия, стресс, тревога - Sputnik Latvija
"Drošības indekss" Latvijā: baidās no kara, no migrantiem un no krīzes

SVF brīdina, ka jauna krīze draud ar akciju cenu sarukšanu par 15%, iekšzemes cenu — par 9%, bet globālais IKP samazināsies par 1,7%. Kaut gan šī krīze būs trīsreiz vājāka nekā 2008. gadā, organizācijas eksperti uzskata, ka tā tomēr būšot jūtama.

Pārmaiņas nav aiz kalniem

Iepriekš Eiropas Centrālā banka (ECB) un ASV Federālā rezerves sistēma (FRS) brīdināja par iespējamu drīzu naudas masas samazinājumu un procentu likmju pieaugumu. ECB vadītājs Mario Dragi stāstīja, ka lēmums par Eiropas regulatora naudas un kredīta politikas pastiprināšanos tiks pieņemts oktobrī.

Savukārt ASV FRS paziņoja par aktīvu pirkšanas programmas samazināšanu. Šī programma tika uzsākta vēl krīzes laikā un turpinājās līdz pat šim brīdim. Amerika izveidojusi milzīgu bilanci, un kopš oktobra beidzot pārtrauks reinvestēt visu naudu, ko iegūst, kad iestājas saistību segšanas termiņš. Rezultātā bilance 4,5 triljonu dolāru apmērā pakāpeniski sāks samazināties.

Arī ASV FRS vadītāja Džaneta Jellena paziņoja par nepieciešamību pakāpeniski paaugstināt procentu likmes. Jellena norādīja, ka monetārās politikas pastiprināšana nedrīkst būt pārāk tekoša, bet likmes paaugstināšana jebkurā gadījumā ir lietderīga.

Ziņu lente
0