Lauksaimnieki aprēķina zaudējumus no plūdiem Latgalē

© pixabayНаводнение и коровы
Наводнение и коровы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plūdi Latgalē traucēja fermeriem savākt graudaugu un pākšaugu ražu, kā arī veidot uzkrājumus ziemai - viņi griežas pēc palīdzības Zemkopības ministrijā un ES.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Latgales zemnieki var zaudēt ieņēmumus 50 miljonu eiro apmērā plūdu dēļ, paziņojis "Zemnieku Saeimas" vadītājs Juris Lazdiņš LTV intervijā.

Spriežot pēc Lazdiņa teiktā, diez vai šogad izdosies savākt graudu ražu. Pastāv problēmas arī ar citām kultūrām, piemēram, pākšaugiem.

Lauksaimnieki cer uz ES atbalstu. Var cerēt uz kompensāciju, ja zaudējumu apjoms sastāda noteiktu procentu no IKP, Latvijas gadījumā tas ir 140 miljoni eiro, paziņojis "Zemnieku Saeimas" vadītājs.

Plūdi - Sputnik Latvija
Kāpēc meteorologi nespēj prognozēt plūdus Latgalē

Tomēr viņš atsaucies uz to, ka, lai iegūtu ES kompensācijas, zaudējumiem jābūt konkrētā reģionā. Plūdi izraisīja zaudējumus visā Baltijas reģionā, un šo argumentu ir plānots izmantot sarunās ar ES.

Lauku atbalsta dienests (LAD) saņēmis 694 pieprasījumus par zaudējumu atlīdzību no lietavām septembra sākumā Latgalē, teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Latvijas Radio intervijā.

No gandrīz 700 iesniegto pieteikumu LAD izskatījis 500, un visos gadījumos pieņemts lēmums izmaksāt kompensāciju, sacīja Dūklavs. Pēc viņa teiktā, lauksaimnieki saņems kompensācijas nevis par nesaņemtajiem ienākumiem vai peļņu, bet par tiešiem izdevumiem, piemēram, par investīcijām lauku tehnikā.

Resors pieņems pieteikumus līdz septembra beigām, tāpēc pagaidām nevar izvērtēt potenciālo zaudējumu lielumu nozarei, teica ministrs. No plūdiem cietuši ne tikai zemnieki, bet arī lopkopji, kuri izjūt problēmas barības sagatavošanai ziemai. Zināms, ka Latvijas barībā ieinteresēti pircēji no Lietuvas un pat no Polijas, uzsvēra ministrs.

Ziņu lente
0