Iedzīvotāju ienākumu nodoklis: kam un cik jāmaksā

CC BY 2.0 / Photy .org / Money in handДеньги на ладони.
Деньги на ладони. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests pastāstīja nodarbinātajiem latviešiem, kā viņi nākamgad maksās nodokļus, pēc grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli".

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) publicēja galvenās izmaiņas, kuras ieviesīs likuma grozījumi "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli", un stāsies spēkā kopš nākamā gada janvāra, raksta rus.db.lv.

Tiek ziņots, ka nodokļa likme būs atkarīga no gada ienākumiem. Ar 20% tiks aplikti ienākumi līdz 20 000 eiro, ar 23% — ienākumi, kuri pārsniegs 20 000 eiro un nepārsniegs 55 000 eiro, ar 31,4% — ienākumi, kuri pārsniegs 55 000 eiro.

Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ministru Kabinets samazinājis ienākumu nodokli trūcīgajiem un pacēlis bagātajiem

Nodokļa likme būs atkarīga arī no ikmēneša darba algas. Tiem, kuri pelna līdz 1667 eiro mēnesī, nodoklis sastādīs 20%, savukārt darbiniekiem, kuru alga pārsniegs šo summu, — 23%. Ja nodokļu maksātājs nav pievienojis savu nodokļu grāmatiņu darba devējam Elektroniskā deklarēšanās sistēmā (EDS), darba devējs automātiski pielāgos likmi 23% apjomā, pat ja darba alga būs mazāk par 1667 eiro mēnesī.

Autoratlīdzības par literārajiem darbiem, tostarp presē un citos informācijas avotos, tiks apliktas ar 20% nodokli.

Kopumā nodokļa aprēķināšanas noteikums būs šāds: katram darbiniekam ir tiesības uz 20% nodokli no tās darba algas daļas, kura ir mazāka par 1667 eiro mēnesī. Un tikai uz pārsniedzošo darba algas daļu tiks piemērota nākamā nodokļa likme.

No darba algas apjoma tieši ir atkarīgs ar nodokli neapliktais minimums. Laika posmā no 1. janvāra līdz 1. augustam VID ar EDS sistēmas starpniecību ziņos darba devējam, kurā ir reģistrēta darbinieka nodokļu grāmatiņa, prognozējamo neapliekamā minimuma apmēru. Kas attiecas uz pensionāriem, tad viņiem neapliekamais minimums palielināsies un līdz 2020. gadam sastādīs 3600 eiro.

Turklāt, sākot ar 2018. gada 1. jūliju, likums paredz papildu atvieglojumus darbiniekam, kura apgādībā atrodas nestrādājošs laulātāis un bērni.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas vadītājs: nodokļu reformas vietā iznācis čiks

No 215 līdz 600 eiro palielināsies ierobežojumi vispārīgajiem attaisnotajiem izdevumiem, tostarp medicīnai un izglītībai. Vienlaikus tiek ieviests procentuālais ierobežojums – līdz 50% no gada ienākumiem, tas turpmāk attieksies arī uz stomatoloģijas un plānoto operāciju izdevumiem.

Iemaksām privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanā (ar līdzekļu uzkrājumu) noteikts vispārējs ierobežojums – 10% no gada ienākumiem un ne vairāk kā 4000 eiro gadā.

Tāpat kapitāla pieaugumam un ienākumiem no tā, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, tiks piemērota vispārēja likme 20% apjomā taču darījumiem, kuri netika pabeigti līdz 2017. gada 31. janvārim, tiks piemērota 15% nodokļa likme.

Pašnodarbinātajiem pilsoņiem ieviests ierobežojums uz saimniecības izdevumu apmēru. Tie nevar pārsniegt 80% no kopējiem ienākumiem.

Ziņu lente
0