Rail Baltica stāv uz optimisma sliedēm

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 30. septembrim Baltijas valstīm izdosies parakstīt līgumu par finansēšanu un Rail Baltica projekta īstenošanas noteikumiem, uzskata Baiba Rubesa.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Baltijas valstu deviņām iestādēm līdz 30. septembrim jāparaksta līgums par projekta Rail Baltica finansēšanas un izpildes nosacījumiem, lai projektam nezaudētu Eiropas nauda, sacīja Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa. 

Viņa paudusi pārliecību, ka tā arī būs, tomēr neizslēdza, ka būs neapmierinātie ar darījuma noteikumiem.

"Nav šaubu, ka visu laiku būs kas tāds, kas kādam patiks vai nepatiks, taču esmu gandrīz droša, ka līgums tiks parakstīts," — teica Rubesa.

Iepirkumi ir kārtībā

Pagājušajā nedēļā Briselē Baltijas valstu pārstāvji vienojās par iepirkumu modeļi un atbildības sadalījumu projekta Rail Baltica īstenošanā.

Centralizēto iepirkumu jautājums bija AS RB Rail padomes sēdes galvenais temats. Puses noteikušas to prioritāti. Turklāt dienas kārtībā bija jautājumi par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valsts iepirkumiem, kuru uzraudzību veic RB Rail un kas notiek pēc RB Rail izstrādātiem principiem.

Dzelzsceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas valstis gatavojas Rail Baltica izbūvei

Baltijas valstis vienojās, ka visi iepirkumi tiks dalīti trīs grupās — iepirkumi, kurus organizēs tikai kopuzņēmums, konsolidētie iepirkumi, kurus īstenos kopuzņēmums, un iepirkumi, kurus īstenos nacionālo valstu ieviesējorganizācijas stingrā kopuzņēmuma uzraudzībā.

Tikšanās laikā panākta vienošanās, ka RB Rail kļūs par galveno iepirkuma pārvaldnieku projekta vienoto standartu izstrādāšanas jomā, kā arī pētījumu veikšanā, mārketingā un biznesa attīstībā. Tas kļūs par pamatu turpmākiem projektēšanas risinājumiem un dzelzceļa maģistrāles būvniecībai.

Līgums no rīta, nauda — vakarā

Iepriekš Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājs Mihaels Krāmers paziņojis, ka trīs Baltijas valstis var zaudēt piešķirtu projektam ES naudu, jo joprojām nespēj vienoties projekta Rail Baltica jautājumos.

Pērn Eiropas Komisija piešķīra 106 miljonus eiro "Rail Baltica" īstenošanai Lietuvā, bet šogad atvēlēts vēl gandrīz 191 miljons eiro.

Ilgu laiku Baltijas valsts nevarēja vienoties par PVN sadali "Rail Baltica" projekta ietvaros. Galīgā vienošanās par finansējuma shēmu līdz šim nav noslēgta. Valstīm radušās domstarpības arī par "RB Rail" valdes locekļu iecelšanu amatos.

 

Ziņu lente
0