SVF: pozitīva izaugsme Krievijā veicinās Baltijas ekonomiku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskajā Valūtas fondā atzīst Baltijas valstu ekonomikas elastību, kas spējusi operatīvi pārorientēt starptautisko tirdzniecību krīzes laikā.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Krievijas ekonomikas lejupslīdes palēnināšanās pozitīvi ietekmēs Baltijas valstu ekonomikas attīstību, norādīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ekonomiste Anna Iļjina.

Kalkulators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā tiek prognozēta ekonomikas izaugsme

Kā ziņo LETA, SVF Eiropas departamenta Attīstības  ekonomiku nodaļas vadītāja paredz, ka lejupslīde Krievijā palēnināsies jau šajā un nākamajā gadā. Rezultātā faktors pozitīvi ietekmēs valstīs, ar kurām Krievija visciešāk sadarbojas tirdzniecības jomā.

"Pagājušais gads bija ļoti sarežģīts, jo Krievijas ekonomika samazinājās par 3,7%, naftas cenas kritās, un tas iedragāja ārējo tirdzniecību. Bez šaubām, pieprasījuma samazināšanās Krievijā skāra valstis, kas eksportēja uz Krieviju," — atzina Iļjina.

Pēc viņas prognozēm, šogad recesija Krievijā būs mazāka, ekonomika sāks augt, un šis faktors pozitīvi ietekmēs valsts tirdzniecības partnerus.

Pēc Iļjinas domām, Baltijas valstis jau ir pierādījušas, ka spēj veiksmīgi pārorientēties uz citiem tirgiem, un atkarība no Krievijas tirgus nebūs tik liela.

"Krīzes laikā mēs redzējām, ka periodā, kad eirozonā kritās eksporta pieprasījums, tirdzniecība tika pārorientēta uz austrumu tirgiem, bet tagad tā samērā ātri pārorientējās no tirgiem, kuros jūtamas grūtības," — norāda analītiķe.

Eksperte vērtēja, ka ekonomikas izaugsme Baltijas valstī varētu palēnināties, jo eirozonas valstu izaugsme ir lēnāka, nekā bija prognozēts.

"Mēs neprognozējam ilgstošu lēnas eirozonas izaugsmes periodu. Uzskatām, ka izaugsme būs lēna un sastādīs 1,5 —1,6%. Tomēr risks radīsies gadījumā, ja šis pieaugums būtiski palēnināsies," — teica SVF analītiķe.

Ziņu lente
0