Pāriešu pāri robežai, bet mežā gaidīs mašīna: Jevgēņiju Mironovu uzaicināja Latvijā

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasЦеремония вручения национальной кинопремии "Золотой орел"
Церемония вручения национальной кинопремии Золотой орел - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skatuves mākslinieks Jevgēņijs Mironovs kopā ar Čulpanu Hamatovu divu nedēļu garumā Rīgā piedalīsies izrādes par Mihailu Gorbačovu mēģinājumos, savukārt oktobra vidū varētu notikt pirmizrāde.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Krievijas aktieris, Nāciju teātra mākslinieciskais vadītājs Jevgēņijs Mironovs pēc valdības Latvijas Kultūras ministrijas oficiāla ielūguma ieradīsies Rīgā, lai piedalītos režisora Alvja Hermaņa izrādes par Mihailu Gorbačovu izmēģinājumos, pastāstīja pats Mironovs RIA Novosti intervijā.

Pēc Mironova sacītā, kopš marta izrādes izmēģinājumi notika tiešsaistē.

Многофункциональный спортивно-концертный комплекс Арена Рига - Sputnik Latvija
Lielus koncertus pagaidām nav vērts gaidīt: kad skatītāji atkal aizpildīs Arēnu Rīga

"Viņš (Alvis Hermanis – red.) un Čulpana (Hamatova – red.) Rīgā, es – Maskavā. Un rīt, astoņos no rīta, tā kā lidmašīnas nelido, vilcienu nav, es ar oficiālu Latvijas valdības un Kultūras ministrijas atļauju pašā spēkiem braucu līdz robežai. Tālāk šķērsoju robežu ar čemodānu. Un tas ir krietns gabals – puskilometrs. Un tur mežos mani gaidīs automobilis. Kā Štirlicu. Lūk šādos apstākļos mēs turpināsim izmēģinājumus," pastāstīja Mironovs.

"Es ļoti ceru, ka Alvis tomēr spēs atlidot. Nenāksies viņam iet caur mežiem, pļavām un kalniem. Ja viss būs normāli, pirmizrāde notiks oktobra vidū," pateica Mironovs.

Tāpat viņš pastāstīja, ka izrāde būs vairāk par Mihaila Gorbačova attiecībām ar viņa sievu Raisu, nevis par politiku.

"Jā, tas ir Raisas Maksimovnas, kuru atveido Čulpana, un Mihaila Sergejeviča attiecību stāsts. Taču, bez šaubām, aiz šī pāra stāv pasaules ģeopolitiskās izmaiņas. Teksts mums ir absolūti dokumentāls. Tas ir balstīts uz dažādu cilvēku atmiņām, tostarp paša Gorbačova atmiņām," pastāstīja Mironovs.

Iepriekš ziņots, ka Alvis Hermanis pavasarī bija ieradies Maskavā un tikās ar Mihailu Gorbačovu, lai apspriestu izrādi. Kā zināms, Hermanis ir iekļauts Krievijas melnajā sarakstā, un iebraukšana valstī viņam ir aizliegta, savukārt Gorbačovam jau ir 88 gadi, un veikt tālus braucienus viņam ir grūti. Lai tikšanās tomēr notiktu, Jevgēņijs Mironovs, pēc Hermaņa sacītā, pats personīgi lūdza KF prezidentam Vladimiram Putinam palīdzēt vīzas izsniegšanā. Valsts vadītājs, pēc Hermaņa sacītā, pakonsultējās ar FDD, nākošajā rītā pārzvanīja Mironovam un pateica: "Tavs antipadomnieks drīkst atbraukt."

Pēc režisora teiktā, viņš sarunājās ar Gorbačovu divas stundas.

Зрители в кинозале - Sputnik Latvija
Latvija mīkstina sociālās distancēšanās prasības

"Un es to nekad neaizmirsīšu… Vispār kāpēc es nolēmu taisīt šo izrādi… Es nevēlos strīdēties ar Daini Īvanu (kustības "Atmoda" līderis, kura noveda Latviju pie neatkarības atjaunošanas – red.)… Es nenoliedzu viņa domas, ka bez Latvijas tautas tiekšanās pie neatkarības mēs to nepanāktu un t.t. Taču es vēlos pateikt, ka ja Gorbačovs toreiz nesāktu, tad daudzi tagadējie vadītāji Latvijā būtu docētāji un pasniegtu marksismu-ļeņinismu. Jo Padomju Savienība – tā bija tāda valsts, kurā viss bija atkarīgs no viena cilvēka," stāstīja Hermanis par saviem iespaidiem pēc tikšanās Bb.lv intervijā.

Pats Gorbačovs ar simpātiju attiecas pret Hermaņa darbu pie izrādes par viņa attiecībām ar sievu Raisu, pastāstīja Gorbačova fonda preses dienesta vadītājs Pāvels Palažčenko. "Protams, Mihails Sergejevičs ar simpātiju attiecas pret to, viņš pazīst cilvēkus, kuri ar to nodarbojas. Taču ir jāņem vērā, ka tas tomēr ir mākslinieciskais darbs," sacīja Palažčenko.

Ziņu lente
0