Lietuva neiekļuva "Eirovīzijas 2019" finālā kļūdas balsu uzskaitē dēļ

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankas«Евровидение-2019». Репетиция второго полуфинала. Юриюс Векленко
«Евровидение-2019». Репетиция второго полуфинала. Юриюс Векленко  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas izpildītājam, lai tiktu finālā, pietrūka vienas balles, kuru, kā izrādījās vēlāk, viņam tomēr piešķīra Itālijas teleskatītāji.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. Lietuvas nacionālā raidsabiedrība LRT vērsīsies Eiropas raidsabiedrībā (EBU) pēc paskaidrojumu sniegšanas saistībā ar Itālijas balsu uzskaiti "Eirovīzijā 2019", kas ietekmēja Lietuvas iekļūšanu finālā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz LRT.

Евровидение-2019. Второй полуфинал - Sputnik Latvija
Eirovīzijas skatītāji no Baltijas piešķīra Lazarevam augstāko vērtējumu

Balsojuma rezultātu publicēšana liecina, ka Lietuvas pārstāvim pietrūka vien vienas balles līdz iekļūšanai finālā. Lietuva ieņēma 11. vietu, iegūstot 93 punktus un piekāpjoties Dānijai.

Taču rezultāti, ko publicēja Itālijas nacionālā raidsabiedrība RAI, atšķiras no tiem, kuri reģistrēti balsojuma oficiālajā mājaslapā un tika izmantoti otrā pusfināla galarezultātu aprēķināšanai.

Izrādījās, ka Itālijas teleskatītāji piešķīra Lietuvas pārstāvim Jurijam Vekļenko par vienu balsi vairāk – tā viņam arī pietrūka iekļūšanai finālā.

Lietuvas nacionālā raidsabiedrība atsaucas uz ESC Extra portālu, kas apgalvo, ka sazinājies ar Itālijas delegācijas locekli, kurš apstiprināja, ka atjaunotie dati ir pareizi. Tiek norādīts, ja tā tiešām ir, tad izpildītājiem vairākās valstīs tika piešķirts nepareizs punktu skaits, ko piešķīrusi Itālija, taču Lietuva šīs kļūdas rezultātā cietusi visvairāk.

Tagad LRT grasās oficiāli iesniegt pieteikumu EBU ar lūgumu sniegt paskaidrojumus saistībā ar itāļu auditorijas balsojumu.

LRT ģenerālais producents Audris Giržads uzsvēra, ka Jurijs Vekļenko pat ir tiesīgs pieprasīt finanšu kompensāciju.

"Situācija patiešām ir interesanta. Mēs kā raidsabiedrība esam cietuši no morāliem un reitingu pārkāpumiem, un mums var pietikt ar vienkāršu kļūdas atzīšanu. Taču dziesmu autors un izpildītājs var pieprasīt būtisku finansiālu kompensāciju – kad dziesma skan priekš tik lielas auditorijas, autortiesību atlīdzība par to, ka dziesma noskan divas reizes, ir ievērojami augstāka, nekā tad, kad tā noskan tikai vienu reizi," paziņoja Giržads.

Pats Vekļenko vienaldzīgi attiecās pret notiekošo. "Es darīju visu, ko varēju, taču notika tā, kā notika. Tie, kas bija finālā, bija cienīgi tur būt, un es neredzu jēgu tajā, lai atņemtu viņiem vietas tabulā," pateica dziedātājs.

Attiecībā uz kompensāciju izpildītājs norādīja, ka šis lēmums jāpieņem menedžeriem, bet viņa darbs ir radīt mūziku.

Iepriekš "Eirovīzijas 2019" rīkotājiem jau nācies pārskatīt balsojuma rezultātus baltkrievu žūrijas dēļ. Tika ziņots, ka tā tika atlaista pēc pirmā pusfināla rezultātu izpaušanas, kas ir pretrunā ar konkursa noteikumiem.

Международный конкурс песни Евровидение-2019. Финал - Sputnik Latvija
Skandāls "Eirovīzijā": vai rezultāti tiks anulēti?

Toreiz baļļu pārskaitīšana būtiski neietekmēja punktu skaitu, kuri tika iegūti teleskatītāju balsojuma rezultātā, un konkursa uzvarētājs, kā arī četras labākās konkursa dziesmas, palika savās vietās.

Vēl agrāk "Eirovīzijas 2019" rezultātus vēlējās pārskatīt sakarā ar skandālu, kuru izraisīja konkursa uzvarētāja Nīderlandes pārstāvja Dunkana Lourensa dziesma. Tas bija saistīts ar to, ka viņš uzstājās ar dziesmu, kura nāca klajā pirms konkursa noteikumos noteiktā termiņa.

Otro vietu konkursā ieguva dziedātājs no Itālijas Mahmood ar dziesmu Soldi, trešo vietu ieguva Krievijas dziedātājs Sergejs Lazarevs ar dziesmu Scream, savukārt ceturto – dziedātājs Luka Henni no Šveices ar dziesmu She Got Me.

Ziņu lente
0