"Krievu Dimā brunčos": kā Latvija padara Krieviju fantastiskāku

© Sputnik / Игорь МейденDālija Truskinovska
Dālija Truskinovska - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava novērtējusi rīdzinieces Dālijas Truskinovskas talantu un piešķīrusi prestižu prēmiju par fantastiskās literatūras attīstību.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik, Jevgeņijs Leškovskis. Pazīstamā Latvijas rakstniece Dālija Truskinovska, daudzu lielisku daiļdarbu autore visdažādākajos žanros – no dāmu avantūriskajiem romāniem līdz nopietniem vēsturiskajiem darbiem – saņēmusi vienu no prestižākajām literārajām prēmijām Krievijā "Par izcilu ieguldījumu pašmāju fantastiskās literatūras attīstībā". To piešķir Krievijas Rakstnieku savienība. Šo prēmiju saņēmuši, piemēram, Vladimirs Mihailovs, Kirs Buličovs, Vjačeslavs Ribakovs, Svjatoslavs Loginovs un Vladislavs Krapivins.

Dālija Truskinovska (viņas darbi nāk klajā ar pseidonīmu – Darja Pleščejeva) strādā Rīgā, taču grāmatas vienmēr nāk klajā Krievijā – jau kopš padomju laikiem. Un prēmija piešķirta par ieguldījumu Krievijas, vēl vairāk – krievu fantastikas attīstībā.

No fantastikas līdz realitātei nav nemaz tik tālu

Dāliju Truskinovsku daudzi pazīst kā vēsturiskā detektīva un piedzīvojumu romānu meistari – tāda "krievu Dimā brunčos". Viņas daiļradē ir gan virkne mūsdienīgu detektīvu un vēsturisku grāmatu – gandrīz monogrāfiju, gan vieglu dāmu romānu un daudz kā cita. Bieži vien krievu izdevēji mulst, kad runa ir par rakstnieces kārtējo darbu – kādā literārajā sērijā iekļaut, lai nebūtu žanru sajukuma.

© Sputnik / Игорь МейденDālijas Truskinovskas grāmatas
Krievu Dimā brunčos: kā Latvija padara Krieviju fantastiskāku - Sputnik Latvija
Dālijas Truskinovskas grāmatas

Taču rakstnieces literārajā bagāžā goda vietu ieņem fantastikas un fantāzijas žanra darbi: "Šaitana zvaigzne", "Lus-a-Gard", "Bābeles dumiķi", "Karaliskās asinis", "Ksenija", "Nereāls", "Dverinda", "Siāmas eņģelis", "Mūks un kaķis", "Pasaka par akmens talismanu" utt. Autore strādājusi pie izdevniecību "Sņežnij kom" un "Veče" tematiskajiem literārajiem kopotajiem rakstiem, vada seminārus un atbalsta jaunos autorus.

Vārdu sakot Krievijas Rakstnieku savienības Ivana Jefremova vārdā nosaukto prēmiju Dālija Truskinovska nopelnījusi godam. Viņas kandidatūru prēmijai izvirzījis Vitālijs Piščenko – pazīstams krievu rakstnieks.

"Krievijas Rakstnieku savienības paspārnē strādā Fantastiskās un piedzīvojumu literatūras padome. Jau padomju laikos tā bija vissavienības, bet tagad – Krievijas padome. Reizi gadā tā piešķir prēmijas par dažādiem sasniegumiem, piemēram, par pērn publicēto labāko darbu, par tulkojumiem un tā tālāk. Savukārt, runājot par vispārējām nominācijām, piemēram, "Par ieguldījumiem", rakstnieki viens otru pazīst ne vienu vien gadu un balso "par vārdu" pēc kopējā, tā sakot, nopelnu apjoma literatūrā.

Manuprāt, lai arī tā nav naudas prēmija, tā ir daudz vērtīgāka nekā Nobela balva, jo pēdējo tagad biežāk piešķir politisku motīvu dēļ. Uzskatu, ka Krievijas Rakstnieku savienība strādā daudz godīgāk, nekā Nobela komiteja," – Sputnik korespondentam pastāstīja Dālija Truskinovska.

Ceļojums laikā: no Kurzemes līdz Kazahstānai

Jā, prēmija Dālijai Truskinovskai ir piešķirta, taču pagaidām rakstniece to vēl nav saņēmusi – darba ir daudz, laika – maz. Nesen viņa pabeidza grāmatu par Kurzemes vēsturi, ko drīz laidīs klajā izdevniecība "Veče" Maskavā. Tā nav ne fantastika, ne arī piedzīvojumi – tas ir liels un nopietns vēsturisks darbs, gandrīz monogrāfija. Pēc būtības, tas būs pirmais tik liela mēroga darbs par Kurzemes – senās hercogistes, nevis Latvijas tagadējā rajona – vēsturi, kas cieši saistīta ar visas Krievijas vēsturi.

Tāpat drīz klajā nāks arī romāns "Apkaltais liecinieks". Sižeta centrā – stāsts par to, kā arābu rikšotājs Smetanka savām acīm vērojis sazvērestības tapšanu pret imperatori Katrīnu. Sazvērestība atklāta, pateicoties ērzelim.

Patlaban Dālija Truskinovska strādā pie grāmatas par baleta vēsturi, pēc tam ķersies pie piedzīvojumu romāna ar vēsturiskiem pamatiem – par krievu un kazahu sakariem XVI gs. beigās. Pareizi, pamats ir vēsturisks, taču uz stingrās faktūras balstīts aizraujošs sižets. Starp citu, spriežot pēc visa, neviens Dālijas Truskinovskas kolēģis vēl nav ķēries pie šī vēstures perioda – ne nopietni vēsturnieki, ne piedzīvojumu žanra meistari, ne arī fantasti.

Ziņu lente
0