Andris Liepa: Krievijai naidīgais noskaņojums Baltijas valstīs – tikai vēsmas

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasAndris Liepa
Andris Liepa  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Andris Liepa ir pārliecināts, ka bijušās PSRS tautas salīgs mieru.

RĪGA, 7. novembris — Sputnik. Pazīstamā latviešu baletdejotāja Māra Liepas bērni – slavenie baleta mākslinieki Andris un Ilze nepiemirst tēva dzimteni. Vakar Ilze Liepa iepazīstināja Rīgu ar grāmatu "Mans balets" un nolika ziedus pie tēva pieminekļa. Savukārt Andris Liepa pauda cerību, ka rusofobais noskaņojums Baltijas valstīs ir īslaicīga parādība un ar laiku krievu māksliniekiem šeit uzstāties būs ērtāk.

Andris Liepa, kam Latvijas Saeima 1999. gadā par īpašiem nopelniem piešķīra Latvijas pilsonību, intervijā 5. kanālam pastāstīja, ka viņu sarūgtina Krievijai naidīgais noskaņojums Baltijas valstīs – baleta mākslinieki vienmēr jūt visus politiskos pavērsienus uz savas ādas. Taču viņš pauda pārliecību, ka, sasniedzot zināmu punktu, attiecības atkal uzlabosies.

Актер Ивар Калныньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalniņš nejūt negatīvu attieksmi Latvijā par to, ka strādā Krievijā

"Es nezinu, kas notiek. Man šķiet, tā ir vienkārši tāda tendence. Attiecības nekad nerit vienmērīgi. Man šķiet, pēc atsvešināšanās jānāk atkusnim," – teica Liepa.

Viņš piebilda, ka tamlīdzīgs atkusnis pašlaik vērojams Maskavas un Taškentas attiecībās.

"Tagad ierados Taškentā un redzu, kāds atkusnis ir Taškentai ar Maskavu. Nezinu, kā bija agrāk, taču redzu, kā visi priecājas par to, ka kļuvis vieglāk, labāk," – atzīmēja mākslinieks.

Tas pats notiek ar Gruziju, kur Liepa iestudējis "Ugunsputnu".

"Mēs, baleta mākslinieki, vienmēr esam viļņa virsotnē, mēs jūtam uz sevis visus šos politiskos pavērsienus. Kad viss sasniedz kaut kādu dibenu, tālāk seko atkusnis," – teica Andris Liepa.

Pakāpeniski uzlabosies arī Krievijas un Ukrainas attiecības, uzskata Liepa: agri vai vēlu svērtenis dosies pretējā virzienā, un bijušās PSRS sašķeltās tautas salīgs mieru.

"Patlaban daudzi domās atgriežas pie revolūcijas (..) un visi saprot, kāda tā ir traģēdija, kā valsts vienkārši iet bojā. Daudzi cilvēki zaudē dzimteni, valsti, saceļas brālis pret brāli, ticīgais pret neticīgo. Šos vēstures piemērus ir jāizpēta, lai neatkārtotu," – teica mākslinieks.

Atvest koncertu uz Rīgu

Aizvadītajā nedēļā Ilze prezentēja Rīgā savu grāmatu par baletu, kopā ar skolniecēm apmeklēja Rīgas Horeogrāfijas skolu un nolika ziedus pie tēva pieminekļa, taču pati skulptūra nepatīk ne viņai, ne viņas brālim, stāsta LSM.

Латвийский певец Интарс Бусулис - Sputnik Latvija
Busulis par Dziesmu svētkiem: krievi un latvieši dzied kopā un priecājas par dzīvi

"Idejas līmenī mums ar brāli viss ļoti patika. Nepatīk izpildījums. Kam mēs ceļam pieminekļus? Ne jau sev – savus elkus mēs nesam sirdī. Tie domāti tiem, kuri nāks pēc mums. Šodien mēs ar meitenēm (skolniecēm – red.) aiziesim pie Māra Liepas pieminekļa. Kā es viņām paskaidrošu, ka tas ir skaisti? Nekādi," – atklāja balerīna.

Taču viņa neatteicās no ieceres apmeklēt pieminekli, parādīt to savām audzēknēm un pēc iespējas paildzināt tēva piemiņu.

"Kā varam, paildzināsim tēva piemiņu. Pirms diviem gadiem par godu Māra jubilejai Andris iestudēja ģeniālu koncertu Lielajā teātrī. Būtu jauki atvest to uz Rīgu," – atzīmēja pazīstamā baleta māksliniece.

Ziņu lente
0