Aizgājis viņsaulē "Meitene ar pūķa tetovējumu" filmas zvaigzne – Mīkaels Nīkvists

© Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFPШведский актер Микаэль Нюквист
Шведский актер Микаэль Нюквист - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedru aktieris Mīkaels Nīkvists miris 56 gadu vecumā.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Zviedru aktieris Mīkaels Nīkvists miris no plaušu vēža 56 gadu vecumā, vēsta laikraksts Aftonbladet, atsaucoties uz viņa ģimenes paziņojumu.

Nīkvists kļuva slavens pēc darba zviedru žurnālista un rakstnieka Stīga Lārsona "Millennium" triloģijas zviedru ekranizācijā. Viņš tēloja galveno varoni — žurnālistu Mīkaelu Blumkvistu filmās "Meitene ar pūķa tetovējumu", "Meitene, kas spēlējās ar uguni" un "Meitene, kas izpostīja sirseņu pūzni". Nīkvists miris otrdien Stokholmā ģimenes lokā. Aktierim palikusi sieva un divi bērni.

"Mīkaela draiskums un kaisle pielipa visiem, kas viņu pazina un mīlēja. Viņa mīlu pret mākslu juta visi, kam bija prieks strādāt ar viņu," — citē RIA Novosti aktiera pārstāves Alises Gudmanes paziņojumu.

Vietējā prese un sociālo tīklu lietotāji izsaka līdzjūtību par Nīkvista nāvi un dēvē viņu par vienu no labākajiem mūsdienu zviedru aktieriem.

Skotu aktieris un režisors Džerards Batlers paudis līdzjūtību Nīkvista ģimenei, atzīmējot aktiera vienreizējo talantu un izcilās cilvēciskās īpašības. "Mana sirds ir salauzta," — rakstījis skots Twitter tīklā.

Rolfs Oke Mīkaels Nīkvists dzimis 1960. gada 8. novembrī Stokholmā. Pēc teātra akadēmijas Malmē pabeigšanas strādāja teātrī. Par debiju kino aktierim kļuvusi otrā plāna loma televīzijas filmā Kamraterna 1982. gadā. 2000. gadā par lomu filmā "Kopā" viņu nominēja prēmijai "Zelta vabole" — Oskara balvas zviedru analogs. Iekarot "vaboli" Nīkvistam izdevies pēc diviem gadiem — par galveno vīriešu lomu filmā "Puisis no blakus kapa". 2004. gada filma ar viņa piedalīšanos "Gluži kā debesīs" tika nominēta "Oskaram" kategorijā "labākā ārzemju filma".

Nīkvista filmogrāfijā ir vairāk nekā 70 filmas un seriālus, kuru skaitā "Džons Viks", "Neiespējamā misija: Rēgu protokols", "Kolonija", "Frenks un Lola", "Sargenģelis" un citas.

Ziņu lente
0