Politika

Marija Zaharova par "Medūzu"* un attiecībām ar Eiropu

© Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Marija Zaharova intervijā aģentūrai Sputnik pastāstīja, vai Krievijas Federācija tiešām diskriminē "Medūzu"* un kā Maskavā vērtē situāciju uz Tadžikistānas un Kirgizstānas robežas.
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova sniedza interviju aģentūras Sputnik korespondentam Pjotram Lidovam.

Atbildes pasākumi
- Krievija ieviesusi sankcijas pret Eiropas Parlamenta un Berlīnes prokuratūras vadītājiem. Tāpat vēl sešiem Eiropas ierēdņiem aizliegta ieceļošana Krievijā. Kāpēc tieši šie cilvēki iekļauti melnajā sarakstā?
Tas nav vienkāršs saraksts, tas ir Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojums ar skaidrojumu. Tie ir atbildes pasākumi pret absolūti nedraudzīgām, dažreiz pat naidīgām darbībām, ko mēs redzam no kolektīvo Rietumu puses.
Московский Кремль - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2021
Politika
Krievijas televīzija parādīja nedraudzīgo valstu sarakstu
Daudzus gadus mēs aicinājām mūsu ES partnerus risināt radušos jautājumus un problēmas, izmantojot diplomātijas instrumentus: sarunas, konsultācijas, pastāv dažādi speciāli kanāli.
Visi mūsu mēģinājumi novirzīt to konstruktīvā dialoga gultnē, lai risinātu radušās problēmas, bloķēti no ES puses.
Tas ir atbildes pasākums apstākļos, kad Brisele ir kurla, taču ne mēma.

Mežonīga rusofobija

Kāpēc tieši šie cilvēki? Tie ir cilvēki, kas demonstrē ļoti agresīvu pozīciju attiecībā uz mūsu valsti. Nedomāju, ka no jauna jāatkārto viņu paziņojumi. Internetā viss ir fiksēts.
Šīs nav vien politisko figūru darbības, kas daudzējādā ziņā ir tapušas marginālas, kad mēs runājam par mežonīgu rusofobiju kopumā. Tajās iesaistās arī ES telpas plašsaziņas līdzekļi.
Daudzi politiskie līderi ne tikai pauž savu viedokli, - viņi iekļauti informācijas kompāniju orbītā, un mēs redzam spēcīgu informatīvu un politisku komponenti. Virkne plašsaziņas līdzekļu ne vien "dzied tiem līdzi", bet arī piedalās šīs informatīvās un politiskās kampaņas īstenošanā.
Viena lieta, ja runa ir par viedokļa paušanu, tās ir svētas tiesības demokrātijas apstākļos. Taču mēs redzam pavisam citu situāciju – tā ir saistīta ar iepriekš izstrādātas informatīvās un politiskās kampaņas realizāciju, kuras mērķis ir Krievijas Federācijas apspiešanas politika.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2021
Intervija
Sergejs Lavrovs: Krievijai nedraudzīgo valstu saraksts nebūs ilgi jāgaida
Parasti diplomātijas vēsturē, kad runa ir par melnajiem sarakstiem, personu saraksts netiek publicēts. Vienmēr runājām tikai par cilvēku skaitu. Taču mūsu kolēģi Rietumos sākuši publicēt vārdus. Mēs ilgi aicinājām viņus ievērot diplomātisko ētiku, beidzot šiem mēģinājumiem pienācis loģiskais fināls.
Rietumi pastāvīgi pārmet Krievijai eskalācijas kurināšanu, apgalvo, ka tieši Krievijas darbības situāciju pasliktina, pastiprina divpusējo attiecību degradāciju. Taču tā nav taisnība. Mēs neesam darījuši neko tādu, kas varētu izprovocēt šīs darbības no Rietumu partneru puses. Tagad mums ir skaidrs: tā ir mērķtiecīga, un acīmredzot, jau sen plānota politika attiecībā uz RF.
- Vai "Medūzas"* atzīšana Krievijā par ārzemju aģentu ir atbilde uz Krievijas žurnālistu apspiešanu Latvijā?
- Par šo tēmu bija daudz spekulāciju. Mūsu atbildes solis bija attiecīgā likumdošana, un, kad tā tika apstiprināta, tālāk vienkārši bija jāpiemēro kritēriji, kuriem atbilst plašsaziņas līdzekļi. Likums vienkārši sāka strādāt.
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2021
Viedoklis
Rietumi lieliski zina, kur Putins ievilcis sarkano līniju
Jā, "Medūzu"* atzina par ārzemju aģentu. Tas bija Tieslietu ministrijas lēmums saskaņā ar Krievijas likumdošanu. Taču mēs, kā ārpolitikas resors, neuztveram to kā mazāku vai lielāku mediju, mūsu acīs tas ir medijs. Viņi uzdod mums jautājumus – mēs atbildam. Viņi zvana, mēs ņemam klausuli. Šajā ziņā mēs viņus nekādā veidā nediskriminējam. Kad pēdējo reizi RT un Sputnik ēterā parādījušās ASV oficiālās personas? Nekad. Un viņi pat neslēpj, ka to nedarīs.
Turklāt spēkā ir ne tikai aizliegums ierēdņiem sazināties ar RT, uzstāties ēterā, to visu pavada vajāšana.

Situācija uz Kirgizstānas un Tadžikistānas robežas

- Kirgizstānā un Tadžikistānā sākušās sadursmes. Vai no tām nesanāks jauna Karabaha un vai Krievija varētu spēlēt aktīvāku lomu šajā strīdā?
- Mēs ar bažām sekojam līdzi notikumiem Kirgizstānā un Tadžikistānā. Runa ir par situācijas saasināšanos strīdīgajā robežas rajonā. Diemžēl bruņotu sadursmju dēļ ir upuri un ievainotie. Mēs izsakām visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo radiniekiem un novēlam drīzu atveseļošanos cietušajiem.
Protams, mēs atzinīgi novērtējām 30. aprīļa naktī parakstīto vienošanos par uguns pārtraukšanu, par situācijas pāreju sarunu stadijā. Sperts ļoti svarīgs solis uz priekšu, jo runa ir par spēku un kaujas tehnikas atvilkšanu.
Mēs atbalstījām Biškekas un Dušanbe lēmumu par sadarbības grupas izveidi. Tā būs atbildīga arī par informatīvo darbu iedzīvotāju vidū un situācijas kontroli šajā zonā.
Чрезвычайный и полномочный посол США в РФ Джон Джозеф Салливан - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Politika
Atradis izeju no stāvokļa. ASV vēstnieks pametīs Krieviju citā ceļā
Krievija, sekojot stratēģiskās partnerības principam, sabiedroto attiecībām ar Kirgizstānu un Tadžikistānu, ir gatava sekmēt jebkuru strīdīgo jautājumu risināšanu ar politiski diplomātiskām metodēm.
Gribu uzsvērt, ka pirms intervijas es ieraudzīju Tadžikistānas un Kirgizstānas aicinājumus savām diasporām Krievijā nekādā veidā neiesaistīties provokatīvās darbībās. Tas ir ļoti svarīgs aicinājums. Tas liecina par augstāka līmeņa pieeju briedumu, kad, apzinoties situācijas dramatiskumu, politiķi un esošā vara aicina cilvēkus nebūt iesaistītiem, nepakļauties emocijām un provokācijām.
* Plašsaziņas līdzeklis, kas Krievijā pilda ārvalstu aģenta funkcijas
Ziņu lente
0