Mājieni par Donbasu un Lukašenko aizstāvība: eksperti par Putina vēstījumu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин оглашает послание Федеральному собранию
Президент РФ Владимир Путин оглашает послание Федеральному собранию - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti vērtē, ka Putina izteiktie brīdinājumi jebkādu Krieviju apdraudošu provokāciju organizatoriem pārsvarā attiecas uz Ukrainu.
RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik, Aleksejs Stefanovs, Marija Naumenko. Vēstījumā Federālajai sapulcei Krievijas prezidents Vladimirs Putins pievērsa uzmanību arī ārpolitikas jautājumiem. Viņš atgādināja, kā klusē Rietumi par valsts apvērsuma mēģinājumu Baltkrievijā, un pastāstīja par Krievijas gatavību asimetriski atbildēt uz provokācijām.

Ukrainas daļa

Pēc militārā eksperta Alekseja Ļeonkova domām, Putina brīdinājumi jebkuru provokāciju organizatoriem, kas kaitē Krievijas drošību, pārsvarā attiecas uz Ukrainu.
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Politika
Vladimira Putina svarīgākās tēzes vēstījumā Federālajai sapulcei
"Krievija vairs nespēlē pēc tiem noteikumiem, kas tai uzspiesti. Maskava uzskata, ka militārā ceļā, protams, daudzi pasaulē risina jautājumus, taču labāk būtu vienoties. Tiem, kas nevēlas vienoties un sadedzina visus tiltus, ir jāsaprot, ka atbilde būs ātra un asimetriska. Situācija ar Ukrainu ir saistīta ar dažādām sankcijām Krimas un Donbasa dēļ. Krievijai uzspieda noteikumus, taču tie laiki ir beigušies, un prezidents to paziņoja atklāti," uzskata eksperts.
Vladimirs Putins skaidri lika saprast, ka ikvienu militāru provokāciju pavadīs atbildes pasākumi, bet Ukrainas tagadējo valdību tās partneri faktiski nostādījuši fakta priekšā – viņiem ir jākaro, teica Ļeonkovs. Jo Ukrainā ieguldīta nauda, apmācīti tās karavīri.
Tāpēc ne velti Zeļenskis pēkšņi ierunājies par tikšanos ar Putinu pie militārās saskarsmes līnijas Donbasā, taču tāda tikšanās nenotiks – viņam ir jātiekas ar Doņeckas un Luganskas tautas republiku vadību un jāsāk tiešs dialogs ar viņiem, atzīmēja eksperts.
"Ja Putins vēstījuma laikā neko konkrētu par Donbasu un Ukrainu neteica, to nevajag uzskatīt par vājību," paskaidroja Ļeonkovs.

Apvērsums Baltkrievijā

Vladimira Putina uzrunā īpaša uzmanība bija pievērsta situācijai Baltkrievijā. KZA Eiropas institūta Baltkrievijas pētījumu centra vadītājs Nikolajs Meževičs vērtēja: Krievijas valsts vadītājs licis saprast, kā tieši  tika organizēts valsts apvērsums kaimiņvalstī.
Президент РФ Владимир Путин во время выступления с посланием Федеральному собранию - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Viedoklis
Krievija pati lems par savām nacionālajām interesēm un sarkanajām līnijām
"Vladimirs Putins konstatēja: tagad ir skaidrs, kāpēc Rietumi atsakās sadarboties ar Krieviju kiberdrošības jomā – valsts apvērsums Baltkrievijā cita starpā paredzēja arī darbu tīmeklī. Patiešām, drošības sistēmas radīšanai globālajā pasaulē pietiek ar triju lielvaru – ASV, Krievijas un Ķīnas centieniem, taču amerikāņi nevēlas sadarboties ne ar Krieviju un tās sabiedrotajiem, ne Ķīnu. Tāpēc pasaule ir tur, kur tā ir," uzskata Meževičs.
Eksperts norādīja, ka ne mazākajā mērā nešaubās par Vašingtonas saikni ar vardarbīgā apvērsuma mēģinājumu Baltkrievijā.
"Es neticu, ka Lietuvas izlūkdienesti spēj patstāvīgi pieņemt tādu lēmumu. Vai pat Polijas. Tas nepārprotami ir amerikāņu pirksts. Tāpēc, ka ir neiespējami ieraudzīt citu lielvalstu interesi par Minsku. Bet novākt prezidentus – tā ir amerikāņu iemīļota izklaide jau pēdējos divsimt gadus. Nekā jauna," teica speciālists.
Ziņu lente
0