NATO meklē no radariem pazudušu Krievijas zemūdeni Vidusjūrā

© Sputnik / Игорь Руссак / Pāriet pie mediju bankasЦеремония подъема Военно-морского флага на борту подводной лодки "Ростов-на-Дону"
Церемония подъема Военно-морского флага на борту подводной лодки Ростов-на-Дону - Sputnik Latvija, 1920, 22.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO pretzemūdeņu spēki Vidusjūrā jau nedēļu pūlas atrast zemūdeni "Rostov na Donu". Vienlaikus komandieri sekmīgi uztur ar to sakarus.

RĪGA, 22. marts — Sputnik. Ziemeļatlantijas alianses kuģu grupa pēc kontakta sākusi meklēt Krievijas dīzeļelektrisko "Varshavyanka" projekta zemūdeni B-237 "Rostov na Donu", vēsta vairāki plašsaziņas līdzekļi pasaulē, vēsta RIA Novosti. Publikācijās stāstīts, ka ASV ir norūpējušās par notiekošo, "it īpaši sakarā ar Krievijas zemūdenes spējām savākt konfidenciālu informāciju".

"NATO pretzemūdeņu spēki Vidusjūrā jau nedēļu pūlas atrast zemūdeni "Rostov na Donu". (..) Mēģinājumi to atrast nav vainagojušies panākumiem," vēsta mediji. Vienlaikus no NATO kuģu radariem Vidusjūrā pazudusī Melnās jūras flotes zemūdene "Rostov na Donu" uztur sakarus un noraida informāciju, aģentūrai pastāstīja informācijas avots.

Малый ракетный корабль Град Свияжск запускает ракету Калибр - Sputnik Latvija, 1920, 04.11.2020
Viedoklis
"Kalibra" klusais lidojums. Kāpēc Krievijas spārnotās raķetes nedod mieru NATO

Pēc viņa vārdiem, Ziemeļatlantijas alianses rīcībā ir plašas iespējas Vidusjūrā, tomēr Krievijas zemūdenes slepenības līmenis ir pārspējis cerības.

"Viņi izmantoja plašus spēkus Krievijas zemūdenes meklējumiem, tomēr bez rezultātiem. Tātad kaujas apstākļos viņi ir tēmēklī, un tas viņus ļoti kaitina," atzīmēja avots.

Iepriekš Melnās jūras flotes komandieris viceadmirālis Igors Osipovs pastāstīja, ka visas sešas flotes zemūdenes patlaban ir jūrā – kaujas dežūrā.

"Lai meklē"

Krievijas JKF galvenā štāba bijušais priekšnieks admirālis Viktors Jravčenko pastāstīja, ka Krievijas "Varshavyanka" projekta zemūdenes ir vienas no klusākajām pasaulē.

"Nu, lai meklē. Vienkārši tā attaisno savu zemo trokšņa līmeni," viņš teica.

Pie tam viņš piebilda, ka informācija par zemūdeņu dislokāciju un uzdevumiem vienmēr ir bijusi slepena.

"Pamatīgi pārspīlēta"

Stāsts par Krievijas dīzeļelektriskās zemūdenes pazušanu no NATO radariem ir pamatīgi pārspīlēta, un viss notiekošais ir ikdienas darbs, sarunā ar MK pastāstīja militārais eksperts, I ranga kapteinis Vladimirs Gundarovs.

Viņš atgādināja Melnās jūras flotes komandiera ziņojumu par to, ka patlaban kaujas dežūrā ir sešas zemūdenes.

Балтийский флот проводит учения по спасению подводной лодки - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2020
Viedoklis
Pazudusi zemūdene. Atradēji lūgti zvanīt karavīriem Eiropā

"Kur tieši – arī tas pretiniekam nav zināms. Taču ar visām tiek uzturēti sakari. Tomēr visi nez kāpēc runā tikai par vienu," turpināja Gundarovs.

Kapteinis piebilda, ka Krievijas zemūdenes gandrīz vienmēr atrodas dežūrā Vidusjūrā, turklāt atomzemūdenes tur ierodas no Ziemeļu flotes caur Gibraltāra šaurumu ar speciāla taktiskā paņēmiena palīdzību.

"Tās iekārtojas zem kāda liela kuģa, vai sauskravas kuģa (..) un zem dibena (..) tā sakot, forsē pretzemūdeņu robežu," paskaidroja kapteinis.

Viņš piezīmēja, ka tas tiek veikts maksimāli nemanāmi, lai nenokļūtu uzmanības lokā Vidusjūrā. Bet pēc tam, pastāstīja Gundarovs, Krievijas zemūdenes "medī" NATO kuģus un aviācijas bāzes kuģus, bet alianses pretzemūdeņu spēki – zemūdenes.

"Tur visi izsekoko viens otru. Ja, piemēram, mūsu zemūdenes ieiet kādā ostā, pieņemsim, Aleksandrijā, tas, protams, visiem uzreiz kļūst zināms," konstatēja kaptenis.

Viņš piezīmēja, ka, tiklīdz Krievijas zemūdene iegājusi ostā, alianses kuģi sapulcējas un gaida, kad tā izies jūrā, lai pavadītu to.

"Tas ir parasts mācību dienests: kāda zemūdene ir pazaudēta, cita – atrasta, kāda pati sevi atklājusi," secināja kapteinis.

Кадры спуска на воду первой подлодки для Тихоокеанского флота РФ - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2019
Video
Krievijā nolaista ūdenī zemūdene, ko NATO iedēvējusi par "Melno caurumu"

Gundarovs pastāstīja, ka zemūdenes pārsvarā tiek izsekotas, pateicoties to radītajam troksnim, kā arī elektromagnētiskajam starojumam, inversijas vai radioaktīvajām pēdām, kā atomzemūdenes.

"Taču, ja jau viņi nevar pēc visām šīm pazīmēm atrast mūsu zemūdeni, tātad tai ir ļoti labas gaitas un cīņas īpašības," paskaidroja karavīrs.

Pēc viņa vārdiem, NATO, atzīstot, ka Krievijas zemūdene ir pazaudēta, ir izreklamējusi projektu "Varshavyanka", uzskata Gundarovs.

"Varētu teikt, viņi ir atklāti paziņojuši: "Nepērciet vairs, kā Pakistāna vai Spānija, francūžu zemūdenes, pērciet, kā Indija, tikai krievu "Varshavyanka"," viņš secināja.°

Ziņu lente
0