Būtiski atvieglota iestāšanās augstskolā Krievijā. Ko ārzemniekiem nodrošina superserviss?

CC0 / Picjumbo / Девушка работает на компьютере
Девушка работает на компьютере - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas organizācija sadarbībai ar tautiešiem ārzemēs pastāstīja par uzņemšanas kampaņas provizoriskajiem rezultātiem ārvalstu abiturientiem. Pirmo reizi ārzemnieki var iziet atlasi tiešsaistē.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik, Danara Kurmanova. Ik gadus Krievijas universitātes organizē konkursusu bezmaksas studijām ārvalstu abiturientiem saskaņā ar Krievijas valdības piešķirto kvotu. Šoreiz uzņemšanas kampaņa ir būtiski mainījusies – ārzemnieki, kuri vēlas studēt Krievijā, pirmo reizi var iziet atlases procedūru tiešsaistē, reģistrējoties speciālā izglītības superservisā.

Pieņemšanas kampaņa sākusies 20. janvārī un noslēgsies tikai 20. februārī. "Rossotrudņičestvo" konstatējusi lielu apjomu pieteikumu no visdažādākajām valstīm. Par to, kas ir superserviss un kā tas atvieglo iestāšanos studentiem no NVS, stāsta Sputnik.

Superservisa iespējas

Superserviss ir tīmekļa platforma, kurā ārvalstu abiturienti var iesniegt pieteikumu studijām jebkurā Krievijas augstskolā. "Rossotrudņičestvo" vadītāja vietnieks Pāvels Švecovs intervijā Sputnik pastāstīja, ka mehānisms strādā pēc "viena loga" principa.

"Tā ir unificēta sistēma ārvalstu pilsoņu pieņemšanai. Šogad tā tiek iemēģināta, bet līdz gada beigām jau sāks darbu pilnā apjomā," teica ierēdnis.

Tagad, pateicoties superservisam, iespējams iesniegt visus dokumentus dalībai programmā, neizejot no mājām, atliek tikai piereģistrēties vietnē. Drīz vien serviss dāvās pilnu informāciju par visām Krievijas pilsētām un to infrastruktūru. Servisā tiks publicēti arī darba sludinājumi ārzemniekiem. Studenti, kas vēlas piepelnīties, radīs iespēju iekārtoties darbā savā profilā.

Šobrīd superserviss pieejams krievu un angļu valodā, taču izstrādātāji plāno to sarakstu papildināt, lai potenciālie ārvalstu abiturienti varētu savā dzimtajā valodā saņemt visu vajadzīgo informāciju par augstskolām, dzīves un studiju iespējām Krievijā.

Mazinām izdevumus, risinām problēmas

Galvenā problēma, ar ko saskaras daudzi studenti no ārvalstīm, ir migrācijas politikas nianses. Katrai valstij ir savi noteikumi: dažam vajadzīga vīza, citam jāpiereģistrējas migrācijas uzskaitē un tas ir jāpaveic stingri noteiktā termiņā. Konsultācijas par visiem šiem jautājumiem jau iepriekš varēs saņemt superservisā.

Санкт-Петербургский государственный университет - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2020
Kā Latvijā parādījusies bezmaksas izglītība krievu valodā

Tiešsaistes platforma likvidēs virkni šķēršļu, kas dažkārt radās talantīgu jauniešu ceļā, konstatēja "Rossotrudņičestvo" preses dienests. Agrāk abiturientiem nācās vismaz piecas reizes ierasties uz atlases konkursa starpposmiem. Taču ne visi topošie studenti dzīvo pilsētās, kur ir organizācijas filiāles, daži dzīvo laukos, tātad katrs brauciens prasa finansiālus izdevumus. Tagad var iesniegt dokumentus, iziet testus un videopārrunas pat no mobilā tālruņa, atliek tikai uzstādīt lietotni.

Protams, dauziem potenciālajiem studentiem tiešsaistes formāts nav piemērots, it īpaši, ja mājās nav apstākļu testa kārtošanai vai gadās interneta pieslēguma traucējumi. "Tomēr nevajag raizēties, mēs saglabāsim iespēju iziet atlasi klātienē, noteikti visu variēsim, - uzsvēra Pāvels Švecovs. – Svarīgi, lai būtu komfortabli iziet atlasi."

Pandēmijas plusi

Jau divu nedēļu laikā superserviss saņēmis vairāk nekā 20 tūkstošus pieteikumu. Gandrīz 40% no tiem nākuši no tuvākajām ārvalstīm.

"Krievijas piedāvātās izglītības pieprasījums NVS valstīs vienmēr bijis stabili augsts, tomēr šoreiz mēs redzam pieaugumu arī pandēmijas apstākļu dēļ, ka veidojušies visā pasaulē, - pastāstīja Pāvels Švecovs. – Studenti pievērš uzmanību tam, ka Krievijai izdodas sekmīgi pārvarēt pandēmiju (par to liecina infekcijas dati), organizēt mācību procesu. Tāpēc interese par studijām Krievijā ir pieaugusi, tomēr būtu pāragri nosaukt konkrētus skaitļus, jo atlase vēl rit."

Свидетельство участника программы по переселению в Россию - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2020
"Nolēmu pārvākties uz Krieviju": latviešu zvejnieki dosies zvejā citās jūrās

Ārzemju studenti vidū populāru ar medicīnu saistītie virzieni. "Rossotrudņičestvo" statistika liecina, ka starp pieciem pieprasītākajiem superservisa virzieniem ir ārstniecība un stomatoloģija.

Starp citu, daudzi atlases dalībnieki ir studenti, kuri jau mācījušies vai mācās Krievijas augstskolās un vēlas turpināt studijas. Piemēram, 13% pieteikumu sastāda maģistratūras programmas. Viens no atlases dalībniekiem šajā kategorijā ir Daņils Ņikuļenko no Gruzijas. Pašlaik viņš noslēdz bakalaura programmu Krievijas tautu draudzības universitātē, un maģistratūrā vēlas iestāties tajā pašā augstskolā, tajā pašā specialitātē.

"Nolēmu turpināt studijas Krievijā, jo man patīk mācību sistēma, man šeit ir liels skaits draugu, - viņš pastāstīja. – Tāpēc reģistrējos superservisā un iesniedzu dokumentus februāra sākumā. Ērti: ātri atradu vietni, pieteikumu iesniegt ir vienkārši, norādīti visi dati, ja vajadzīga informācija. Ceru iziet atlasi un turpināt studijas starptautisko attiecību fakultātē."

Ziņu lente
0