Pārdomājis: Krievijas ĀM pārsteigusi Borela noskaņojuma maiņa

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЖозеп Боррель
Жозеп Боррель - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels preses konferencē Maskavā un savā blogā Briselē pretrunīgi novērtējis savu vizīti Krievijā.

RĪGA, 9. februāris - Sputnik. ES Augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepa Borela kritiskie izteikumi par Krieviju pēc atgriešanās Briselē ir pretstatā viņa vārdiem Maskavā, konstatēja Krievijas Ārlietu ministrija.

Borela vizīte Maskavā notika 4.-6. februārī. Tās gaitā viņš tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem.

Флаги ЕС и Эстонии - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Igauņu ministre norājusi ES diplomātijas vadītāju par vizīti Maskavā

Maskavā Borels apliecināja, ka ir jomas, kurās Krievija un ES var sadarboties un tām jāsadarbojas, jo šajā gadījumā tās sasniegs labus rezultātus. Pēc viņa vārdiem, Brisele atbalsta atbalsta dialogu ar Maskavu, neskatoties uz sarežģījumiem attiecībās.

Taču pēc atgriešanās Briselē diplomāts savā oficiālajā blogā Eiropas Ārējo sakaru dienesta vietnē apgalvoja, ka Krievija aizvien vairāk attālinoties no Eiropas un demokrātiskās vērtības uzskatot par eksistenciāliem draudiem. Tādu secinājumu viņam cita starpā licis izdarīt KF lēmums izraidīt trīs diplomātus par dalību nesankcionētajās protesta akcijās Maskavā.

​Pēc viņa vārdiem, vizīte Maskavā viņam esot bijusi "ļoti sarežģīta", pārrunas dažbrīd sasniegušas "augstu spriedzes līmeni".

Borels apgalvoja, ka viens no viņa vizītes mērķiem esot bijis "atklāti paust ES apņēmīgo nosodījumu" sakarā ar spriedumu Aleksejam Navaļnijam un sakarā ar "tūkstošiem demonstrantu masveida arestiem". Viņš piebilda, ka kārtējo reizi esot aicinājis Krievijas valdību nekavējoties atbrīvot Navaļniju un "pilnībā un objektīvi izmeklēt uzbrukumu, kurā apdraudēta viņa dzīvība".

Borels pieļāva, ka 22. februārī ārlietu ministru apspriedē tiks pieņemts lēmums par sankciju paplašinašanu pret Krieviju, iespējams, jauna ES sankciju režīma ietvaros par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Ārlietu ministrija ir pārsteigta

Krievijas ĀM pārsteigtka iepazinās ar Borela izteikumiem un atzīmēja: tie ļoti atšķiras no vārdiem, kas izskanēja preses konferencē Maskavā.

Боррель: суд Латвии разберется в ситуации с журналистами Sputnik - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Video
Borels: Latvijas tiesa tiks skaidrībā par situāciju ar Sputnik žurnālistiem

"Krievija komentēja pārrunu rezultātus preses konferencē, viņa klātbūtnē, un viņam bija visas iespējas nekavējoties sniegt pašam savu vērtējumu, un to viņš izdarīja," norādīja Krievijas ĀM. Diplomāti piebilda, ka "neviens viņu neierobežoja ne laika, ne formāta ziņā".

"Iespējams, pēc ierašanās Briselē Eiropas diplomātijas vadītājam paskaidroja, ko vajadzēja uzsvērt, taču tādā gadījumā tas tikai apstiprina, kas un kā patiesībā veido ES politiku," secināja ĀM.

Ziņu lente
0