Nesankcionēta akcija Maskavā: policija apmētāta ar pudelēm un sniega pikām

© Sputnik / Павел Бедняков / Pāriet pie mediju bankasСотрудник полиции и люди на Манежной площади в Москве во время несанкционированной акции сторонников Алексея Навального.
Сотрудник полиции и люди на Манежной площади в Москве во время несанкционированной акции сторонников Алексея Навального. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Necenzēti lamu vārdi, policisti apmētāti ar sniega pikām un pudelēm, "pastaigas" pa braucamo daļu: Maskavā un vairākās citās Krievijas pilsētās notika nesankcionēti mītiņi.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Nesankcionēto akciju Puškina laukumā Maskavā apmeklējuši aptuveni 4000 cilvēki, vēsta RIA Novosti.

Акция в поддержку российского блогера Алексея Навального у посольства России в Латвии в Риге. - Sputnik Latvija
Rīgas dome nesaskaņoja mītiņu Navaļnija atbalstam: protestējošos izgaiņāja policija

Ziņots, ka nesaskaņotā pasākuma dalībnieki skandējuši necenzētus saukļus, mēģināja provocēt policiju, apmētājot likumsargus ar sniega pikām un pudelēm. Viņi izgāja uz ielas braucamās daļas, bloķējot transporta satiksmi. Šajā fonā galvaspilsētā veidojās būtiski sastrēgumi, absolūti neraksturīgi brīvdienām.

Korespondenti vēstīja, ka no akcijas dalībnieku pūļa izvesti vairāki cietušie. Ziņas par traumu raksturu netika sniegtas.

Atgādināsim, ka iepriekš Krievijas blogera Alekseja Navaļnija piekritēji izplatīja tīmeklī aicinājumus organizēt nesaskaņotas akcijas viņa atbalstam 23. janvārī un īpaši aktīvi aicināja tajās piedalīties pusaudžus.

Ziņu aģentūra Reuters apgalvoja, ka Maskavā akcijā esot izgājuši "40 tūkstoši cilvēku". Krievijas Ārlietu ministrija pēc šīs ziņas ironiski apjautājās, kāpēc aģentūra nav nosaukusi "4 miljonus" – Maskavas policijas GP ziņoja, ka pasākumam pulcējušies aptuveni 4 tūkstoši cilvēku.

"Antifeiks. Reuters vērtē, ka sestdien Maskavas centrā protesta akcijā sapulcējušies vismaz 40 tūkstoši cilvēku. Kāpēc ne uzreiz 4 miljoni?" teikts Krievijas ĀM komentārā Facebook.

Jāpiebilst, ka nesaskaņoto akciju laikā Maskavā cietuši 39 likumsargi, tomēr traumas nav nopietnas, ziņoja varasiestādes.

"No tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem cietuši 39 cilvēki. Tomēr traumas nav nozīmīgas," teica varasiestāžu pārstāvis.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ziņoja, ka jautājumā par vardarbību pret tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem Maskavas centrā organizētas pirmizmeklēšanas pārbaudes.

Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Politologs: situācijā ar Navaļniju Rietumiem nav tiesību mācīt Krieviju

Nesaskaņotās akcijas laikā Maskavā aizturēti aptuveni 15 bērni. Vairāki viņu vidū atlaisti tuvāko stundu laikā, pastāstīja Krievijas prezidenta pilnvarotā bērnu tiesību jautājumos Anna Kuzņecova.

"Šeit, Maskavā aizturēti apmēram 15 bērni, daudzi no viņiem jau atlaisti. Arī reģionos daudzi atlaisti," teica Kuzņecova žurnālistiem.

Viņi aizturēti, lai nodotu likumīgajiem pārstāvjiem, piebilda Kuzņecova.

"Tagad mājās kopā ar mammu atgriezušies 9 un 12 gadus veci zēni, paši jaunākie Maskavas mītiņu dalībnieki. Viņi stāsta, ka vienkārši vizinājušies, ieraudzījuši pūli, nolēmuši paskatīties," pastāstīja bērnu tiesībsardze.

Viņa piezīmēja, ka mītiņos dzīvības risks ir acīmredzams. Šajā gadījumā viņai nācās tikt skaidrībā ar vairākām situācijām – video ierakstā bija redzams, kā policisti centušies izvilkt no pūļa bērnus. Kuzņecova paskaidroja: tas darīts, lai bērnus vienkārši nesamīdītu.

Iepriekš Krievijas Iekšlietu ministrija brīdināja, ka par dalību un aicinājumiem piedalīties nesaskaņotās akcijās paredzēta atbildība. Maskavas IeM Galvenā pārvalde uzsvēra: mēģinājumi organizēt nesaskaņotus pasākumus tiks novērtēti kā sabiedriskās kārtības apdraudējums un nekavējoties pārtraukti.

Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins uzsvēra, ka uzskata par nepieļaujamām nelikumīgas akcijas. Mēģinājumus iesaistīt tajās pusaudžus viņš uzskata par ārkārtīgi cinisku soli.

Алексей Навальный  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Navaļnijs steidz atgriezties Krievijā

Atgādināsim, ka Aleksejs Navaļnijs tika aizturēts 17. janvārī Šeremetjevas lidostā Maskavā pēc ierašanās no Vācijas, kur blogeris ārstējās pēc domājamās saindēšanas. Iepriekš Krievijas Federālais sodu izpildes dienests informēja, ka plāno aizturēt Navaļniju, jo tiesai jāpieņem lēmums jautājumā par nosacītā soda aizstāšanu ar reālu brīvības atņemšanu pēc nosacītā ieslodzījuma režīma ļaunprātīgiem pārkāpumiem. A.Navaļnijam ir divas nosacītas sodāmības. Pirmā – uzņēmuma "Kirovļes" lietā – saistīta ar vairāk nekā 16 miljonu rubļu izšķiešanu, otrā – "Yves Rocher" lietā – par vairāk nekā 30 miljonu rubļu laupīšanu.

18. janvārī Himku pilsētas tiesa izbraukuma sesijā pieņēma lēmumu par Alekseja Navaļnija arestu uz 30 dienām. Viņš nogādāts izolatorā "Matrosskaja tišina", kur pavada 14 dienu karantīnu – viens trīsvietīgajā kamerā.

Ziņu lente
0