Muzikālais tranzīts? Populārāko Jaungada dziesmu Krievijā sacerējis latvietis

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasАктриса Людмила Гурченко в роли Леночки Крыловой в художественном фильме "Карнавальная ночь", 1956 год. Режиссер Эльдар Рязанов. Киностудия "Мосфильм". Репродукция.
Актриса Людмила Гурченко в роли Леночки Крыловой в художественном фильме Карнавальная ночь, 1956 год. Режиссер Эльдар Рязанов. Киностудия Мосфильм. Репродукция. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādās, Jaunajā gadā Krievijas iedzīvotāji visbiežāk klausās dziesmu "Piecas minūtes" no filmas "Karnevāla nakts". Mūziku šai dziesmai rakstījis latviešu autors.

RĪGA, 9. janvāris— Sputnik. Pēc Krievijas autoru sabiedrības Autoratlīdzības sadales pārvaldes vadītāja Sergeja Fiļipova vārdiem, dziesma "Piecas minūtes" no padomju filmas "Karnevāla nakts" ir populārākā Jaungada kompozīcija Krievijā, vēsta RIA Novosti.

Fiļipovs apgalvo, ka pēdējā gadā autoratlīdzība par dziesmas "Piecas minūtes" publisko atskaņošanu pusotru reizi pārsniedz naudu, kas tiek iekasēta par zviedru grupas ABBA "Happy New Year" un britu dueta Wham "Last Christmas" dziesmu atskaņošanu.

Латыши в национальных костюмах - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vēlu visiem jaunajā gadā mazliet tapt par latviešiem

Vienīgā kompozīcija, kas varētu sacensties ar "Piecām minūtēm" autoratlīdzības ziņā, ir grupas "Diskotēka Avārija" dziesma "Jaunais gads skrien pilnā sparā...".

Tas nozīmē, ka "Piecu minūšu" autoru mantinieki joprojām saņem atlīdzību par šo muzikālo meistardarbu.

Šeit jāatzīmē, ka vārdus filmas "Karnevāla nakts" galvenajai dziesmai sacerēja padomju rakstnieks, dzejnieks, dramaturgs, satīriķis, scenārists Vladimirs Livšics, bet mūziku - latviešu izcelsmes komponists Anatols Liepiņš, pazīstams ar vārdu Anatolijs Ļepins.

Liepiņš ir slavens ne tikai ar "Piecām minūtēm". Viņš uzrakstījis mūziku daudzām slavenām kinolentēm, arī "Meitene bez adreses". Viņš ir arī Latvijas PSR himnas mūzikas autors, bet viņa "Dziesma par Maskavu" no 1946. gada kinofilmas "Sveika, Maskava!" kļuva par Maskavas radio galveno motīvu.

Uzzināt autortiesību atskaitījumu apjomu par Krievijā populārākās Jaungada dziesmas atskaņošanu, nav iespējams – informāciju  aizsargā komercnoslēpums.

Ziņu lente
0