Izslimot vai vakcinēties? Patiesība par vakcīnu Covid-19 profilaksei

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Pāriet pie mediju bankasУпаковки с вакциной от коронавируса "Гам-Ковид-Вак" ("Спутник V")
Упаковки с вакциной от коронавируса Гам-Ковид-Вак (Спутник V) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ir cerība, ka Covid-19 epidēmiju izdosies apturēt. Taču daudziem rūp, vai ir vērts vakcinēties ar preparātu, kas izstrādāts tik īsā laikā, kā tas ietekmēs veselību un vai nebūtu labāk vienkārši pārslimot.

RĪGA, 26. dcembris - RIA Novosti, Tatjana Pičugina. Ar Gamaleja centra izstrādāto vakcīnu "Sputnik V" vakcinējušies vairāk nekā divsimt tūkstoši cilvēku - pirmām kārtām ārsti, skolotāji, sociālie darbinieki. Ir cerība, ka Covid-19 epidēmiju izdosies apturēt. Taču daudziem rūp, vai ir vērts vakcinēties ar preparātu, kas izstrādāts tik īsā laikā, kā tas ietekmēs veselību un vai nebūtu labāk vienkārši pārslimot. Atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem lasiet RIA Novosti materiālā.

Vai vakcīnā ir kaut kas bīstams?

Nē. Pat paši par sevi adenovīrusi neizraisa lielus infekcijas iekaisumus. Turklāt tiem ir dažas priekšrocības. Piemēram, liels DNS genoms, tāpēc tos viegli padarīt nekaitīgus, izslēdzot pāris gēnu. Tā paša iemesla dēļ viņi neiekļauj savu genomu saimnieka šūnas DNS, attiecīgi neizraisa mutācijas.

Можете спать спокойно: Спутник V эффективен против новых штаммов коронавируса - Sputnik Latvija
Video
Varat būt mierīgi: "Sputnik V" ir efektīva pret koronavīrusa jaunajiem štammiem

Vai tajā ir koronavīruss?

Adenovīrusu vektoros, no kuriem sastāv vakcīna, nav SARS-CoV-2. Tur ir tikai viens tā gēns - neliela nukleoīdu ķēde, kurā ir "iebūvēta" instrukcija par dzeloņveidīgās olbaltumvielas sintēzi. Ar dzeloņa palīdzību vīruss pieķeras pie šūnas membrānas un iekļūst tajā. Šī olbaltumviela, nonākot cilvēka šūnā, spēj izraisīt organisma imūnsistēmas reakciju, bet nevar izprovocēt slimību.

Kā notiek vakcinācija? Vai tā ir sāpīga?

Vakcīnu iešļircina muskulī tāpat kā lielāko daļu vakcīnu. Iešļircinājuma vieta var sāpēt, dažreiz var parādīties apsārtums un nieze, bet tie ātri pazūd bez speciālas ārstēšanas.

"Sputnik V" tiek iepotēts divos posmos. Sākumā cilvēks saņem pirmo devu ar adenovīrusa 26. serotipa vektoru. 21 dienu vēlāk — otro devu uz piektā serotipa adenovīrusa pamata. Tas ir darīts ar nolūku: ja viena no devām ir nostrādājusi vāji, jo organismā ir imunitāte pret šo adenovīrusu, otra garantē aizsardzību. Divpakāpju imunizācijas shēma ir labi pazīstama pasaulē un tiek uzskatīta par ļoti efektīvu.

Kādas ir vakcīnas blakusparādības?

Lancet žurnālā rakstā pēc pirmās un otrās stadijas klīnisko pārbaužu rezultātiem zinātnieki no Gamaleja centra nosauca šādus blakusefektus: sāpes iešļircinājuma vietā, temperatūras paaugstināšanās, galvassāpes, nomāktība, muskuļu un locītavu sāpes. Temperatūra paaugstinājās līdz 37 – 38,4 grādiem, maksimāli – līdz 38,5-38,9 grādiem.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Strīdus vakcīna: kāpēc Rietumi neuzticas savām korporācijām

Vai tie, kuri jau pārslimoja ar Covid-19 var vakcinēties?

Nav zināms, kā darbojas vakcīna uz pārslimušajiem, jo šāda veida pētījumi nav veikti. Veselais saprāts saka, ka pēc koronavīrusa infekcijas veidojas dabiska imunitāte. Cik ilgi tā turas, nav skaidrs. Bet, ņemot vērā atkārtotas inficēšanās gadījumus, iespējams, mēnesi, pusgadu. Tātad šajā laikā nav jāsteidzas vakcinēties. Tiem, kuri izslimojuši pavasarī, imunitāte jau var atslābt.

Vai pēc vakcinācijas jāvalkā aizsargmaska?

Noteikti. Imunitāte izveidojas trīs nedēļu laikā pēc otrās vakcīnas devas (42. diena pēc pirmās potes). Šajā laikā cilvēks vēl nav pilnībā aizsargāts, tāpēc ir jāievēro visi profilakses pasākumi. Turklāt masku režīms darbojas Krievijas teritorijā kopš oktobra beigām, un to neviens nav atcēlis. Maska cilvēku pulcēšanas vietās ir jāvalkā visiem, neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir vakcinējies pret Covid-19 vai ne.

Medijos raksta par saslimušajiem pēc vakcinācijas.

Šādi gadījumi ir iespējami, un šeit ir svarīgi saprast, kas ir iemesls, un kas – sekas. Gamaleja vakcīnā nav Covid-19 ierosinātāja, tāpēc tā nevar izraisīt slimību. Ja cilvēks saslimis pēc vakcinācijas, tas nozīmē, ka vakcinācijas brīdī viņš jau bija inficēts, bet pats nav to zinājis.

Ja inficēšanās notikusi neilgi pirms vakcinācijas vai vakcinācijas dienā, tad līdz tam taisītie koronavīrusa un antivielu testi var būt negatīvi.

Saslimšana ar Covid-19 pēc pirmās vakcinācijas ir sakritība, tas nozīmē, ka cilvēks jau bija inficēts vai arī "noķēris" vīrusu uzreiz pēc vakcinēšanas. Tas nav tik neticami, ņemot vērā augsto saslimstību ziemas mēnešos.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Ārsts paskaidroja, pie kā novedīs koronavīrusa izplatības straujš pieaugums

Vai nebūtu labāk izslimot ar Covid-19, nevis vakcinēties?

Lēmumu par vakcināciju katrs pieņem patstāvīgi vai kopā ar ārstējošo ārstu, ņemot vērā esošās slimības un pašreizējo stāvokli. Ja nav pretindikāciju, jāapsver riski veselībai: ar vakcināciju tie ir zemāki nekā ar Covid-19. Turklāt ir dati, ka spēcīgāka imunitāte veidojas tieši pēc vakcīnas.

Saskaņā ar modeļiem 22% planētas iedzīvotāju ir vismaz viena saslimšana, kas palielina smagas Covid-19 formas risku. Taču arī vieglā formā tas ir sitiens organismam. Dažiem izslimojušajiem tiek novērota gara "kovida aste", proti, nevēlamas sekas. Nav izpētīti slimības ilgtermiņa efekti. Turklāt jāņem vērā vismaz divas nedēļas ilgs darbspēju zaudējums, zāļu izmaksas. Bet galvenais - paaugstināta varbūtība inficēt radiniekus, īpaši vecākā gadagājuma ģimenes locekļus.

Ziņu lente
0