Politika

ASV neatmetīs centienus kaitēt "Ziemeļu straumei 2"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta nomaiņa neietekmēs negatīvo attieksmi pret "Ziemeļu straumi 2", - atliek gaidīt jaunas sankcijas.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. ASV turpinās ieviest ierobežojošus pasākumus pret Krievijas gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", līdz projekts tiks "apturēts", paziņoja ASV valsts sekretāra palīga Eiropas un Eirāzijas lietās vietnieks Kristofers Robinsons Atlantijas padomes tiešsaistes konferencē, vēsta RIA Novosti.

"Es teiktu, ka šīs sankcijas darbojas, un mēs apturēsim šo cauruļvadu. (..) Mēs nevēlamies ieviest sankcijas, tomēr mēs izmantosim šīs pilnvaras un šos instrumentus, lai apturētu projektu," konstatēja Robinsons.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 в немецком порту Мукран - Sputnik Latvija
Nord Stream 2 informēja, ka atsākti "Ziemeļu straumes 2" būvdarbi

Viņš apgalvoja, ka cauruļvada būvdarbu noslēgšanas nepieļaušanai būšot liela loma ASV un Krievijas attiecību uzlabošanas jautājumā.

"Ja mēs vēlamies stabilākas attiecības ar Krieviju vai cenšamies uzlabot attiecības ar Krieviju, nepieciešams pārtraukt un savaldīt Krievijas negatīvo ietekmi uz šīm nākotnes ASV-Krievijas attiecībām, tāpēc mums jāaptur cauruļvads "Ziemeļu straume 2" ir pārliecināts politiķis.

Aizvadītajā nedēļā cauruļvadu izbuves kuģis "Fortune" sāka darbu pie gāzesvada "Ziemeļu straume 2" nepabeigtā iecirkņa Vācijas ūdeņos. Tas radījis asu reakciju ASV.

Šonedēļ elektoru kolēģija atzina Džo Baidenu par ASV ievēlēto prezidentu. Viņa inaugurācija notiks nākamā gada 20. janvārī. Taču pēc tam ASV politika gāzesvada jautājumā diezin vai mainīsies, uzskata KF pastāvīgais pārstāvis ES Vladimirs Čižovs.

"Diezin vai ASV ar jauno administrāciju atteiksies no negatīvās attieksmes pret "Ziemeļu straumi 2", tāpat kā, starp citu, arī pret "Turcijas straumi". Mēs šeit pārsvarā saskatām negodīgas konkurences izpausmes," konstatēja Čižovs ziņu aģentūras "Rossija segodņa" brīfingā.

Ziemeļu straume 2: kāpēc ASV liek šķēršļus gāzesvadam un ko par to domā Eiropa - Sputnik Latvija
Video
"Ziemeļu straume 2": kāpēc ASV liek šķēršļus gāzesvadam un ko par to domā Eiropa

Viņa viedokli apstiprināja arī ASV senators, republikāņu partijas pārstāvis Teds Krūzs.

"Pērnā gada decembrī mums izdevās apvienot demokrātus un republikāņus Senātā un Pārstāvju palātā un ieviest sankcijas. Gāzesvada būvdarbi tika apturēti dažu minūšu laikā pēc sankciju parakstīšanas. Drīz tiks parakstīts sankciju otrais vilnis, jo tas jau apstiprināts Kongresa abās palātās, un mēs turpināsim spiedienu pret šo projektu," klāstīja Krūzs Atlantijas padomē.

Pēc viņa vārdiem, sankciju otrais vilnis vērsts pret gāzesvada būvdarbu operācijām, kā arī skar apdrošināšanas kompānijas un sertifikācijas procesu.

"Viņiem būs vajadzīga trešās puses sertifikācija. Taču otrais sankciju vilnis ir sagatavots ar ķirurģisku precizitāti tā, lai nepieļautu būvdarbu noslēgumu. Tas ir noteikts signāls visiem starptautiskajiem investoriem. Pēc manām domām, šis projekts nekad nesāks darbu, un gāze pa gāzesvadu netiks palaista nekad," piebilda senators.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Vācijas triks "Ziemeļu straumes 2" glābšanai līdzēs?

"Ziemeļu straume 2" – gāzesvads ar jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā tiek būvēts no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Projektu īsteno "Nord Stream 2 AG" ar vienīgo akcionāru – "Gazprom". Partneri Eiropā – "Royal Dutch Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" un "Wintershall" finansē projektu par 50% - par summu līdz 950 miljoniem eiro katrs.

Pret "Ziemeļu straumi 2" aktīvi iebilst ASV, kas cenšas palielināt savas sašķidrinātās gāzes piegādes ES. Aizvadītā gada decembrī Vašingtona ieviesa sankcijas pret projektu un pieprasīja pārtraukt gāzesvada būvdarbus. Šveices kompānija "Allseas" gandrīz nekavējoties paziņoja, ka pārtrauc darbus. Patlaban ASV paplašinājušas ierobežojumus pret projektu.

Ziņu lente
0