Sahas republikā parādīsies "Viedais ciems"

© Sputnik / Константин Родиков / Pāriet pie mediju bankasМобильный телефон
Мобильный телефон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projekts "Viedais ciems" tas ir "Viedās pilsētas" analogs, kas pielāgots mazajiem apdzīvotajiem punktiem, ņemot vērā pašvaldību budžetu un iedzīvotāju skaitu.

RĪGA, 15. decembris - Sputnik. Sahas Republikas iedzīvotāji izstrādās vienotu tīmekļa servisu "Viedais ciems". Katra Sahas ciemata situāciju centrā tiks apkopotas ziņu lentes, blogi, vides monitoringa sistēmas, ugunsaizsardzības sistēmas, videonovērošana, kā arī informācija par ceļu remontiem. Republikas Inovāciju, digitālās attīstības un IKT ministrijā RIA Novosti pastāstīja par "Viedā ciema" iespējām un izstrādātāju plāniem, kas neierobežosies ar Krievijas Federāciju.

Projekts "Viedais ciems" tas ir "Viedās pilsētas" analogs, kas pielāgots mazajiem apdzīvotajiem punktiem, ņemot vērā pašvaldību budžetu un iedzīvotāju skaitu, ar to koordinēšanu nodarbosies rajona IT centrs. Tā radīšanas mērķis ir uzlabot pilsoņu dzīves kvalitāti. Ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju integrācijas palīdzību administrācija var tieši mijiedarboties ar kopienām un infrastruktūru, kā arī novērot, kas notiek apdzīvotā vietā, kā tas attīstās un kā varētu uzlabot pilsoņu dzīves kvalitāti.

"Rajona IT centri tiek veidoti, lai IT tehnoloģijas kalpotu republikas pilsētām un pilsētām. Projektu "Viedais ciems" atbalstīja gan Namas rajona pašvaldības iestādes, kas gatavojas to ieviest ciematos, gan digitālās vadības platformas izstrādātāji. Tādējādi projekts var kļūt par Sahas ciematu digitalizācijas sākumu, uzskata Sahas inovāciju, digitālās attīstības un IKT ministrs Anatolijs Semjonovs.

"Viedais ciems" tāpat būs liels atbalsts pašvaldību administrācijām. Informācijas apakšsistēmu komplekts, kas vērsts uz datu savākšanu, monitoringu, analīzi un rezultātu apstrādi, ļaus efektīvāk pārvaldīt apdzīvotu vietu, uzskata ministrijā.

Игрок играет на смартфоне - Sputnik Latvija
Ar ko Latvijas iedzīvotāji nodarbojas Internetā pandēmijas periodā

Piemēram, iebūvētās brīdināšanas sistēmas, ugunsdrošības signalizācija, ugunsgrēku un palu monitorings, videonovērošana un vides monitorings pozitīvi ietekmēs drošības nodrošināšanu. Informācija, kas saistīta ar inženierkomunikācijām, mobilo sakaru stacijām, dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumiem, elektroenerģijas tīkliem palīdzēs kvalitatīvi risināt apdzīvoto vietu infrastruktūras jautājumus. Savukārt kultūras iestādēm, medicīnai un tūrismam veltītā sadaļa veicinās ciematu sociālo un kultūras dzīvi.

Izstrādātāji prognozē projektam lielu nākotni. To izveidošanai speciālisti pielietoja starptautiskas metodes un standartus, lai turpmāk izplātītu sistēmu ne tikai Krievijas teritorijā, bet arī ārpus tās. Pēc izstrādātāju vārdiem, nelielas apdzīvotas vietas ārvalstīs nevar atļauties iegādāties dārgus automatizācijas risinājumus.

Plānots, ka "Viedais ciems" uzsāks savu darbu no 2021. gada pirmā ceturkšņa.

Ziņu lente
0