Krievija vēlas pastiprināt Latvijas maksājumu sistēmas kontroli

CC BY 2.0 / frankieleon / Банковские карты. Иллюстративное фото.
Банковские карты. Иллюстративное фото. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas parlaments izskata likumprojektu, kas skats Latvijas elektronisko maksājumu sistēmu.

RĪGA, 12. decembris - Sputnik. Krievijas Valsts dome pieņēmusi pirmajā lasījumā likumprojektu, saskaņā ar kuru Krievijas pilsoņiem vajadzēs informēt Federālo nodokļu dienestu par lielām transakciju summām, kam izmantoti ārvalstu elektroniskie konti, arī Latvijas maksājumu sistēma Royal Pay.

Ekonomiskās informācijas aģentūra "Praim" vēsta, ka pilsoņiem būs jāiesniedz nodokļu dienestam atskaite par pārskaitījumiem bez bankas konta starpniecības, izmantojot elektroniskās maksājumu sistēmas, ko nodrošina ārvalstu maksājumu pakalpojumu sniedzēji, ja operāciju summa pārsniedz 600 tūkstošus rubļu (apmēram 6,7 tūkstošus eiro) gadā.

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Ieguldījumu un aktīvu apjoms audzis, peļņa kritusies: kas notiek Latvijas bankās

KF Centrālās Bankas dati liecina, ka maksājumu pakalpojumu ārvalstu piegādātāju sarakstā šobrīd ir 28 organizācijas no dažādām valstīm, tostarp arī Latvijā reģistrētā SIA "Royal Pay Europe".

Lursoft datu bāze liecina, ka sabiedrība ar ierobežotu atbildību sniedz finanšu pakalpojumus, izņemot apdrošināšanu un pensiju nodrošināšanu.

Uzņēmums veido elektronisko maksājumu sistēmu, tas ir maksājuma metožu agregators interneta veikaliem.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem Krievijas pilsoņu pienākums ir informēt nodokļu iestādes par ārvalstu bankās atvērto kontu (noguldījumu) lietošanu. Tomēr līdz šim atskaites par elektroniskajiem maksājumiem nevajadzēja sniegt.

Likumprojekta autori uzskata, ka rezultātā mazinās valūtas likumdošanas ievērošanas kontroles efektivitāte, netiek minimizēti riski jautājumā par ienākumu atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanu, kā arī informācijas drošību.

Артис Пабрикс - член партии Для развития/За! - Sputnik Latvija
Ienaidnieks pie vārtiem: bankas atteicās apkalpot vietējās aizsardzības kompānijas

Likumprojekts aizliedz izmantot ārvalstu maksājumu pakalpojumu sniedzējus bez bankas konta atvēršanas preču (darbu, pakalpojumu), intelektuālās darbības apmaksai, kā arī operācijām, kas saistītas ar ārējās tirdznieciskās darbības veikšanu vai aizņēmuma līgumiem.

Likumprojekta anotācijā atzīmēts, ka patlaban aizvien lielāks skaits banku un citu ārvalstu organizāciju dāvā klientiem iespējas veikt maksājumus ar elektronisko līdzekļu, arī tā saucamo elektronisko maciņu starpniecību, pie tam apejot bankas kontu.

Ja likums tiks pieņemts, tas stasis spēkā 2021. gada 1. jūlijā.

Ziņu lente
0