Lavrovs aicināja UNESCO izrādīt stingru nostāju un aizstāvēt krievu skolas Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovУчебники на русском и латышском языках
Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs aicināja UNESCO nepalikt malā, kad runa ir par Latvijas un Ukrainas izglītības telpas "tīrīšanas" no krievu valodas problēmu.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. UNESCO derētu "parādīt raksturu" saistībā ar krievu valodas izstumšanu no Ukrainas un Latvijas izglītības telpas, uzskata KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs. Par to teikts Krievijas ministra rakstā par godu organizācijas 75 gadu jubilejai, kurš ir publicēts KF ĀM mājaslapā.

"Neskatoties uz savu dabisko "maigumu", UNESCO brīžiem tomēr derētu izrādīt stingru raksturu. Organizācija nedrīkst palikt ēnā situācijās, kas saistītas ar tās augsto principu un ideālu rupjiem pārkāpumiem. Konkrēti ir runa par tādiem nosodījuma cienīgiem sižetiem, kā Ukrainas un Latvijas izglītības telpas "tīrīšana" no krievu valodas, kā arī Baltijā un vairākās rietumvalstīs novērojamiem vārda brīvības ierobežošanas un spiediena uz Krievijas medijiem gadījumiem," teikts Lavrova rakstā par godu organizācijas 75 gadu jubilejai.

Обязательства государственного казначейства Латвии, 1919 г. - Sputnik Latvija
Krievu valoda Latvijā XX gadsimta sākumā: uz naudas, dokumentiem un sadzīvē

Latvijas varasiestādes konsekventi izstumj krievu valodu no izglītības jomas. Jaunā reforma paredz pilnu vidējās izglītības pāreju pie mācībām tikai un vienīgi latviešu valodā. Tāpat ieviesta prasība par obligātu latviešu grupu izveidi visās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Maskava uzstājās ar negatīvu Latvijas izglītības reformas vērtējumu, vairākkārt piesaistot ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka iespējas mācīties dzimtajā valodā likvidēšana ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0