Beness Aijo saņēmis patvērumu Krievijā

© SputnikОполченец самопровозглашенной Донецкой народной республики, гражданин Латвии Бенес Айо
Ополченец самопровозглашенной Донецкой народной республики, гражданин Латвии Бенес Айо  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beness Aijo pateicās Krievijas varasiestādēm par to, ka tās neizdeva viņu "nedz etnokrātiskajai Latvijai, nedz Banderas Ukrainai".

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas zemessargs, Latvijas pilsonis Beness Aijo paziņoja, ka ir saņēmis pagaidu patvērumu Krievijā.

Aijo pateicās Krievijas varasiestādēm par to, ka tās neizdeva viņu "nedz etnokrātiskajai Latvijai, nedz Banderas Ukrainai", bet gan piešķīra legālas tiesības dzīvot Krievijā un nodarboties ar politisko darbību.

Бенес Айо - Sputnik Latvija
Intervija
"Latvijas varasiestādes mani iebāza aiz restēm": kad Beness Aijo atgriezīsies dzimtenē

Viņš atzīmēja, ka pateicoties izmaiņām Krievijas likumdošanā migrācijas jomā viņš varēs iesniegt pieteikumu Krievijas pilsonības piešķiršanai bez prasības iesniegšanas par atteikšanos no jau esošās.

"Man tas ir ļoti laikā, jo kad es saņemšu Krievijas pilsonību, es varēšu saglabāt arī DTR un Latvijas pases. Tie ir visnotaļ svarīgi politiskie instrumenti, pateicoties kuriem es spēšu aktīvāk darboties vienlaikus vairākos punktos pēcpadomju telpā. Tostarp Latvijā es atbalstu pazīstamo partiju "PCTVL" (iepriekšējais Latvijas Krievu savienības nosaukums – red.), kura cīnās par krievu skolām, strādājošo tiesībām un par pilsonības piešķiršanu visiem pastāvīgajiem Latvijas iedzīvotājiem. Savukārt DTR es esmu DTR kompartijas loceklis, kura pārstāv KFKP apakšvienību Donbasā," paskaidroja Aijo.

© SputnikApliecība par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā
Beness Aijo saņēmis patvērumu Krievijā - Sputnik Latvija
Apliecība par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā

Tāpat Aijo pateicās juristiem un biedriem no "Cita Krievija", DTR kompartijas un KFKP, kuri sniedza viņam palīdzību.

Pret Benesu Aijo, kurš saņēma pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas pasi, Latvijā ir ierosinātas divas krimināllietas. Viena, sena, – par aicinājumu gāzt valsts varu. Otra, svaigāka, – par nelikumīgu dalību karadarbībās ārpus Latvijas robežām. Maksimālais sods, ko paredz šis pants, ir 10 gadi cietumsoda.

Бенес Айо - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kas draud Benesam Aijo, ja viņu izdotu Latvijai?

2019. gada novembrī Latvija izsludināja Aijo starptautiskā meklēšanā. 2020. gada februārī Aijo, kurš atradās Arhangeļskas apgabalā, aizturēja policija kā personu, kura atrodas starptautiskā meklēšanā.

"Taču pēc Latvijas puses sniegtās prasības Arhangeļskas apgabala Ļenas rajona prokuratūras pārstāvjiem nešķita iespējams izdarīt secinājumu par man, Aijo B. inkriminēto darbību sodāmību pēc Krievijas likumdošanas, līdz ar ko es nevarēju tikt ieslodzīts ar deportācijas mērķi, un tiku atbrīvots," paskaidroja pats Aijo.

Aijo pēc atbrīvošanas devās uz Maskavu, lai legalizētu uzturēšanos Krievijas teritorijā un saņemtu politisko patvērumu.

Ziņu lente
0