Krievijas ĀM atbildēja uz Vācijas ministrija paziņojumu situācijā ar Navaļniju

© Sputnik / Maksim BlinovМинистерство иностранных дел Российской Федерации
Министерство иностранных дел Российской Федерации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM atgādināja, ka Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Vācijas varasiestādēm četrus tiesiskās palīdzības pieprasījumus Navaļnija lietā, taču tie ir ignorēti.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrija nosauca par "propagandisku uzbrukumu" Vācijas ārlietu ministra Haiko Māsa izteikumus situācijā ar Alekseju Navaļniju, vēsta RIA Novosti.

Политик Алексей Навальный у здания Замоскворецкого суда Москвы - Sputnik Latvija
"Novičok" izstrādātājs paskaidroja, kāpēc Navaļnija saindēšana ir neiespējama

Iepriekš Haiko Māss paziņoja, ka Vācija apspriedīs ar partneriem Eiropas Savienībā un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā (OPCW) kopīgo informāciju par incidentu ar Navaļniju, kurš, pēc Berlīnes domām, saindēts ar kaujas vielu.

Politiķis norādīja, ka ES var "ļoti ātri" saskaņot un ieviest sankcijas pret tiem, kuri iesaistīti indīgo kaujas vielu izstrādē Krievijā.

Krievijas Ārlietu ministrija atgādināja, ka Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Vācijas varasiestādēm četrus tiesiskās palīdzības pieprasījumus Navaļnija lietā, taču tie ir ignorēti. Resors uzsvēra, ka izmeklēšanai nav pietiekamu materiālu, lai ierosinātu krimināllietu: cita starpā Berlīne nav sniegusi analīžu rezultātus, kas apstiprinātu saindēšanas faktu.

Krievija pieprasa, lai Vācija izpildītu savas saistības, ko paredz Eiropas konvencija par savstarpēju tiesisko palīdzību krimināllietās un tās protokoli.

"Vācijas pusei ir jāsniedz paskaidrojumi, neskatoties uz spītīgo nevēlēšanos to darīt. Iepriekš izteiktās atrunas mēs nepieņemam. Tās nav pārliecinošas," teikts Ārlietu ministrijas komentārā.

Incidents ar Navaļniju

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Atsaucoties uz kara mediķiem, Vācijas valdība paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais it kā saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok".

Алексей Навальный на заседании Центральной избирательной комиссии РФ - Sputnik Latvija
Lielbritānija sagrozījusi OPCW pārskatu par Navaļnija saindēšanu

Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem un atgādināja: saskaņā ar izmeklējumiem, kas veikti Krievijā, nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas.

Vācijas Ministru kabinets pastāstīja, ka vācu ekspertu atzinumus apstiprinājušas laboratorijas Zviedrijā un Francijā, paralēli pēc Berlīnes pieprasījuma izmeklēšanu sākusi OPCW.

Kremlis paziņoja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem, bet ĀM uzsvēra: Krievija vēl joprojām nav saņēmusi Vācijas atbildes uz oficiālo pieprasījumu šajā situācijā. Visi pieprasījumi par tiesisko palīdzību situācijā ar Navaļniju palikuši bez atbildes.

Ziņu lente
0