Kremlis atbildējis uz Navaļnija centieniem apsūdzēt Putinu

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasПресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atgādināja, ka Krievija vēlas izmeklēt incidentu ar Navaļniju un konstatēt tā iemeslus.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstās Alekseja Navaļnija apsūdzības ir nepamatotas un nepieļaujamas, norādīja valsts vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Navaļnijs intervijā vācu izdevumam Der Spiegel apgalvoja, ka ar viņa "saindēšanu" esot saistīts Putins.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: Tramps nevēlas ieķēpāties "miglainajā stāstā" par Navaļniju

"Vēl vairāk, es teikšu, ka virkni izteikumu minētajā publikācijā mēs uzskatām par aizvainojošiem, absolūti aizvainojošiem un pat nepieņemamiem. Mēs vēlamies izmeklēt Berlīnes pacienta lietu un konstatēt notikušā iemeslus. Šim nolūkam mums jāsaņem informācija no tiem, kas sameklējuši saindēšanas pazīmes analīzēs," komentēja Peskovs.

Viņš komentēja arī Navaļnija izteikumus par nodomu atgriezties Krievijā un atzīmēja, ka nekādu varonību šajā ziņā nesaskata.

"Ikviens Krievijas pilsonis var jebkurā laikā atgriezties Dzimtenē, (..) un ārstēties var mūsu valstī, patiesībā gandrīz visi tā dara. Mūsu valstī glābj dzīvības, un arī šī pacienta dzīvība tika izglābta Krievijā," piezīmēja prezidenta preses sekretārs.

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Atsaucoties uz kara mediķiem, Vācijas valdība, paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais it kā saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok". Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, un atgādināja: saskaņā ar izmeklējumiem, kas veikti Krievijā, nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas.

Pirmdien Vācijas Ministru kabinets pastāstīja, ka vācu ekspertu slēdzienus apstiprinājušas laboratorijas Zviedrijā un Francijā, paralēli pēc Berlīnes pieprasījuma izmeklēšanu sākusi OPCW.

Kremlis paziņoja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem, bet ĀM uzsvēra: Krievija gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu.

Профессор, доктор химических наук Леонид Ринк. - Sputnik Latvija
"Novičok" izstrādātājs salīdzināja tā efektivitāti ar kodolbumbu

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta.

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure.

Zināms, ka Vācijas izlūkdienestam BND bija piekļuve "Novičok" no 90. gadiem. Turklāt tas pētīts aptuveni 20 rietumvalstīs, arī Lielbritānijā, ASV, Zviedrijā un Čehijā.

Krievija saskaņā ar prezidenta dekrētu no 1992. gada pārtraukusi izstrādes ķīmisko ieroču jomā un 2017. gadā likvidēja visus šo vielu krājumus. To apstiprināja OPCW.

Septembra beigās Navaļnijs izrakstīts no stacionāra, viņa stāvoklis ir apmierinošs, ārstējošie speciālisti pieļauj, ka viņs izveseļosies pilnībā. 

Ziņu lente
0