"Novičok" izstrādātājs salīdzināja tā efektivitāti ar kodolbumbu

© Sputnik / Андрей Веселов / Pāriet pie mediju bankasПрофессор, доктор химических наук Леонид Ринк.
Профессор, доктор химических наук Леонид Ринк. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izstrādātāju uzdevums bija panākt, lai ķīmiskais ierocis būtu maksimāli efektīvs kaujas laukā, taču ar īsu dzīves ciklu – lai tā kaitīgo ietekmi neizjustu uzbrūkošās padomju armijas vienības.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Indīgā kaujas viela "Novičok" efektivitātes ziņā salīdzināma ar tāda paša apjoma vai svara kodolbumbu, intervijā RIA Novosti pastāstīja vielas izstrādātājs Leonīds Rinks.

"Taču tas ("Novičok" – red.) bija daudz lētāka, un, to pielietojot, visa pretinieka materiālā daļa paliktu neskarta. Visas ēkas, visa tehnika. Atliktu to tikai nomazgāt un varētu pielietot saviem mērķiem," paskaidroja zinātnieks.

Izstrādātāju uzdevums bija panākt, lai ķīmiskais ierocis būtu maksimāli efektīvs kaujas laukā, taču ar īsu dzīves ciklu – lai tā kaitīgo ietekmi neizjustu uzbrūkošās padomju armijas vienības.

Aģentūras sarunbiedrs pastāstīja, ka karaspēks varēja ieiet teritorijā pēc "Novičok" pielietošanas, šķērsot to un "nodarboties ar nākamajiem uzdevumiem".

Слово отравление сюда не подходит: разработчик Новичка о Навальном - Sputnik Latvija
Video
Vārds "saindēšana" šeit neiederas: "Novičok" izstrādātājs par Navaļniju

Iepriekš Rinks pastāstīja: pēc tam, kad uz ASV aizbraukušais Vils Mirzajanovs publicēja grāmatu, kurā aprakstīja "Novičok", to varēja izgatavot jebkura ķīmiskā laboratorija pasaulē.

Vācijas valdība apgalvo, ka Aleksejs Navaļnijs, kurš 20. augustā tika steidzami hospitalizēts no lidmašīnas Omskā, bet pēc tam nogādāts klīnikā "Charite" Berlīnē, saindēts ar vielu no grupas "Novičok". Tomēr Vācija atsakās publicēt veikto ekspertīžu rezultātus.

Pie tam zināms, ka Vācijas izlūkdienestam BND kopš 90. gadiem bija piekļuve "Novičok". Vielu pētīja arī aptuveni 20 rietumvalstis, taču Krievija jau 1992. gadā pārtrauca darbus ķīmisko ieroču jomā, savukārt 2017. gadā iznīcināja visas tamlīdzīgu vielu rezerves OPCW uzraudzībā.

Ziņu lente
0