Krievijas ĀM: OPCW organizēja veselu operāciju, lai paņemtu Navaļnija analīzes

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasАлексей Навальный
Алексей Навальный  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija ar nožēlu konstatēja, ka rietumvalstis pārvērtušas OPCW par netīru instrumentu savu destruktīvo ieceru īstenošanai.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) tehniskā sekretariāta locekļi organizējuši veselu slepenu "operāciju" ar mērķi saņemt Alekseja Navaļnija biomateriālu papildu raudzes, stāsta Krievijas Ārlietu ministrija.

"Visu aizvadīto nedēļu uz mūsu jautājumiem OPCW tehniskajā sekretariātā tā atbildīgās personas tikai raustīja plecus: sak, neesot nekādas runas par OPCW iesaistīšanu visā tajā stāstā par Navaļniju. Bet tajā pašā laikā franču un anglosakšu funkcionāru komanda, kas dominē tehniskā sekretariāta vadībā, organizēja veselu slepenu "operāciju", lai saņemtu papildu Navaļnija bioloģiskos materiālus, kas tika nodoti divām noteiktajām OPCW laboratorijām," pastāstīja ministrijā.

Ziņojumā atzīmēts, ka nebūs nekāds pārsteigums, ja izrādīsies: materiāli nodoti laboratorijām Špicā (Šveice) un Portondaunā (Lielbritānija), kas jau izcēlās "Skripaļu lietā".

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
"Novičok" izstrādātājs vērtē "saindētas" pudeles parādīšanos Navaļnija lietā

"Ar nožēlu nākas konstatēt, ka rietumvalstis pārkāpušas visas robežas, pārvēršot reiz autoritatīvo OPCW par netīru instrumentu savu destruktīvo ieceru īstenošanai," Krievijas ĀM teikto citēja RIA Novosti.

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Atsaucoties uz kara mediķiem, Vācijas valdība, paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais it kā saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok". Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, un atgādināja: saskaņā ar izmeklējumiem, kas veikti Krievijā, nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas.

Pirmdien Vācijas Ministru kabinets pastāstīja, ka vācu ekspertu slēdzienus apstiprinājušas laboratorijas Zviedrijā un Francijā, paralēli pēc Berlīnes pieprasījuma izmeklēšanu sākusi OPCW.

Kremlis paziņoja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem, bet ĀM uzsvēra: Krievija gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu.

Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kopā ar Navaļniju Vācija saņēmusi "netīro bumbu": zaudējumi būs milzīgi

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta, konstatēja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure, teica Peskovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem.

7. septembrī klīnika Charite Berlīnē pavēstīja, ka Navaļnija stāvoklis uzlabojies, viņš atmodināts no komas un atslēgts no MPV aparāta. Otrdien Navaļnijs publicēja savu pirmo fotogrāfiju pēc atmodināšanas un pavēstīja, ka veselu dienu elpojis patstāvīgi.

Ziņu lente
0