KF Ārējā izlūkdienesta vadītājs: izlidojot uz Berlīni, indes Navaļnija organismā nebija

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПредседатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин
Председатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķi, kas izglāba dzīvību Aleksejam Navaļnijam Omskā, veica dziļu izmeklējumu kompleksu. Nekādas indīgu vielu pēdas Navaļnija organismā netika atrastas, to tur nebija, konstatēja KF Ārējā izlūkdienesta vadītājs Sergejs Nariškins.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Krievijas mediķi Omskā izmeklēja pacientu saskaņā ar visiem protokoliem un neatrada nekādas indes blogera Alekseja Navaļnija organismā. Laikā, kad pacients tika izvests no Krievijas, to nebija, informēja KF Ārējā izlūkdienesta vadītājs Sergejs Nariškins, vēsta RIA Novosti.

"Fakts ir tāds, ka mūsu ārsti Krievijā, Omskas slimnīcas mediķi, kas izglāba dzīvību Aleksejam Navaļnijam, protams, īsākajā laikā veica dziļāko izmeklējumu, ekspertīžu kompleksu, tostarp arī ar mērķi konstatēt toksiskās un indīgās vielas. Šie pētījumi tika veikti ar modernakajām iekārtām, saskaņā ar stingrākajiem medicīniskajiem protokoliem. Un nekādu indīgu vielu pazīmes Alekseja Navaļnija organismā netika konstatētas, to tur nebija," Nariškins pastāstīja žurnālistiem.

"Pie tam šie dati ir zināmi, tie atrodas atbilstošos dokumentos, turklāt mediķu rīcībā ir Alekseja Navaļnija bioloģiskā materiāla paraugi. Fakts ir tāds, ka brīdī, kad Aleksejs Navaļnijs pameta Krievijas Federācijas teritoriju, viņa organismā nebija nekādu toksisku, indīgu vielu," uzsvēra ĀID vadītājs.

Situācija ar Navaļniju

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Pēc izmeklēšanas mediķi diagnosticēja vielmaiņu traucējumu, kura rezultātā strauji krities cukura līmenis asinīs. Pagaidām nav zināms, kāds bijis tā iemesls, taču nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas pēc analīzēm trijās neatkarīgās laboratorijās.

Vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Aizvadītajā nedēļā Vācijas valdība paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok". Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, tomēr atbilde netika saņemta.

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Krievijas speciālisti piedāvā vācu ārstiem kopīgi izanalizēt Navaļnija veselības stāvokli

Iepriekš Vācijas valdība informēja, ka lūgusi Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) atbalstu Navaļnija lietā un laboratorijas Zviedrijā un Francijā apstiprinājušas vācu kolēģu datus.

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta, konstatēja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure, teica Peskovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem.

Aizvadītajā nedēļā Berlīnes klīnika Charite, kurp Krievijas valstspiederīgais nogādāts ārstēšanai, vēstīja, ka Navaļnija stāvoklis ir uzlabojies.

Ziņu lente
0