Putins par notikumiem Baltkrievijā: nav nepieciešamības kaut ko slēpt

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krieviju rūp tas, kas notiek Baltkrievijā, un, ja būs nepieciešams, tiks nodrošināta attiecīga palīdzība, paziņoja Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins.

RĪGA, 27. augusts - Sputnik. Krievija uzvedas atturīgi attiecībā uz notikumiem Baltkrievijā, un, ja nepieciešams, ir gatava sniegt savienotai valstij palīdzību robežu un suverenitātes aizsardzībā, paziņojis Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins intervijā televīzijas kanālā "Rossija 1".

Putins atzīmēja, ka attiecībā uz notikumiem Baltkrievijā Krievija uzvedas neitrāli un daudz atturīgāk nekā daudzas citas valstis - gan Eiropas, gan ASV.

"Mums noteikti nav vienalga, kas notiek. Tā ir mums ļoti tuva, varbūt vistuvākā valsts. Arī etniski vistuvākā, gan valodas ziņā, gan kulturāli, gan garīgi, jebkādā ziņā. Mums ir desmitiem, varbūt simtiem tūkstošu, ja ne miljoniem, tiešo radniecisko saišu. Vistuvākā kooperācija rūpniecībā," teica Krievijas līderis.

Pēc viņa vārdiem Maskava vadās no tā, ka visas problēmas Baltkrievijā tiks risinātas mierīgā ceļā.

"Nav nepieciešamības kaut ko slēpt, ir attiecīgie panti, kuros teikts par to, ka Savienības dalībvalstīm... jāsniedz savstarpēja palīdzība gan suverenitātes, gan ārējo robežu, gan stabilitātes aizsardzībā, - Putins sacīja. - Tātad šajā sakarā, protams, mums ir saistības pret Baltkrieviju, un Aleksandrs Lukašenko tā arī uzdevis jautājumu. Viņš grib, lai mēs viņam sniegtu palīdzību nepieciešamības gadījumā."

"Es teicu, ka Krievija izpildīs visas savas saistības," uzsvēra Putins.

Viņš paziņoja, ka pēc Lukašenko lūguma ir izveidojis rezervi no kārtības aizsardzības iestāžu darbiniekiem, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu palīdzību Baltkrievijai.

"Tā netiks izmantota kamēr situācija neizies ārpus kontroles un kamēr ekstrēmiski noskaņotie elementi, piesedzoties ar politiskiem lozungiem, nešķērsos noteiktas robežas, neķersies klāt laupīšanai, nesāks dedzināt mašīnas, mājas, bankas, necentīsies sagrābt administratīvās ēkas un tā tālāk," paskaidroja Putins.

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās masveida protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Specdienestu akcija: cilvēkus pārvilka pāri Baltkrievijas robežai

Krievijas prezidents pastāstīja arī par incidentu ar Krievijas pilsoņu aizturēšanu Baltkrievijā. Putins paziņoja, ka tā bija ukraiņu un amerikāņu specdienestu kopīgā operācija.

"Tagad tas ir acīmredzams. Tā bija specdienestu akcija. Šie cilvēki tika izmantoti, lai viņus pārvietotu uz Baltkrievijas teritoriju, nostādītu viņiem pilnīgi legālus mērķus, viņiem, kā viņiem teica, bija jādodas uz trešajām valstīm: uz Latīņameriku, Tuvajiem Austrumiem, pilnīgi legālam darbam. Patiesībā viņus ievilka Baltkrievijas teritorijā un stādīja priekšā, kā iespējamo triecienspēku situācijas destabilizēšanai priekšvēlēšanu kampaņas gaitā," stāsta Putins.

Prezidents atzīmēja, ka viņus "vienkārši iemānīja, pārvilka pāri robežai".

"Mūsu robežsargi viņus neizlaida, starp citu. Viņi taču nevarēja iebraukt. Bet ar viltotajiem dokumentiem viņi faktiski tika ievesti. Tā bija ukraiņu un amerikāņu specdienestu kopīgā operācija. Tagad tas ir ticami zināms," uzsvēra Krievijas Federācijas prezidents.

29. jūlijā Baltkrievijas valdība paziņoja par 33 Krievijas pilsoņu aizturēšanu, kas, pēc Minskas informācijas, bija privātā militārā uzņēmuma "kaujinieki". Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejā precizēja, ka aizturētie tiek turēti aizdomās par masu nekārtības sagatavošanu republikā, lai destabilizētu situāciju vēlēšanu kampaņas laikā. Krievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka šāda Baltkrievijas puses naidīga KF pilsoņu traktēšana neiztur nekādas kritikas.

Vēlāk Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka 32 Krievijas pilsoņi, kuri tika aizturēti Baltkrievijā, pašlaik atrodas Krievijā. Viens no aizturētajiem, kuram tāpat ir Baltkrievijas pilsonība, palika republikā. Krievijas pilsoņu nodošana tika paveikta saskaņā ar starptautisko tiesību un nacionālo likumu normām, atzīmēja Ģenerālprokuratūrā.

Ziņu lente
0