Ārsts paskaidroja, kad varēs runāt par vakcīnas pret Covid-19 veiksmīgumu

© Foto : из архива автораЭксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов
Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ārsta-imunologa Vladislava Žemčugova sacītā, kad kļūs redzams, ka potēti cilvēki slimo krietni retāk, vieglāk vai vispār neslimo, varēs runāt par vakcīnas pret Covid-19 panākumiem.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Krievijas Gamaleja vārdā nosauktajā epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrā paziņoja RIA Novosti, ka centra izstrādātas vakcīnas pēcreģistrācijas pētījumi aizņems no četriem līdz sešiem mēnešiem. Pētījumā uz atsevišķu Maskavas medicīnas iestāžu bāzes piedalīsies vairāki desmiti tūkstošu cilvēku.

В Казани запустили проект по разработке вакцины от коронавируса - Sputnik Latvija
Ja Gagarins lidotu kosmosā tagad: Latvija ignorē Krievijas vakcīnu

Saskaņā ar Krievijas likumdošanu, vakcīnas pret koronavīrusu klīnisko pētījumu trešā fāze ietver sevī masveida pielietošanu epidēmijas pārņemtajās teritorijās, paskaidroja radio Sputnik ēterā sevišķi bīstamo infekciju speciālists, ārsts-imunologs Vladislavs Žemčugovs.

"Būs jānovēro – vai vakcinētie cilvēki slimo salīdzinājumā ar tiem, kas nesaņēma vakcīnu. Pirmām kārtām salīdzinās ar tiem, kam nav antivielu. Tātad trešā fāze ir epidemioloģisks eksperiments noteiktā teritorijā, savukārt vakcinēti var būt no 10 tūkstošiem līdz 30 tūkstošiem cilvēku," pastāstīja Žemčugovs.

Pēc viņa sacītā, trešā pētījumu fāze ilgst līdz brīdim, kad būs redzama kopējā aina un rezultāti izrādīsies statistiski patiesi.

"Kad kļūs redzams, ka imunizēti cilvēki slimo krietni retāk, vieglāk vai vispār neslimo, tas liecinās par vakcīnas veiksmīgumu. Pagaidu reģistrācija, bez kuras nedrīkst rīkot trešo izmēģinājumu posmu, pāries pastāvīgajā, un vakcīna tiks pielietota masveidā, kā saka, pēc vēlēšanas," paziņoja Žemčugovs.

Pasaulē pirmo vakcīnu Covid-19 profilaksei ar nosaukumu "Sputnik V" izstrādāja Gamaleja vārdā nosauktais centrs sadarbībā ar Krievijas Tiešo investīciju fondu. Preparāts šķīdinājuma veidā ievadīšanai muskuļos pagājušajā nedēļā saņēma reģistrāciju KF Veselības ministrijā. Vakcinācijas shēma paredz divu posmu ievadīšanu ar trīs nedēļu intervālu – plānots, ka tas ļaus izvaidot imunitāti pret jauni koronavīrusa infekciju uz laiku līdz diviem gadiem.

Ziņu lente
0