Krievijas Ģenerālštābs nosaucis kodolieroču pielietošanas nosacījumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija iezīmējusi "sarkanās līnijas", ko nevienam nevajag pārkāpt. Ja potenciālais pretinieks par to izšķirsies, atbilde būs graujoša.

RĪGA, 7. augusts – Sputnik. Krievija izmantos savu kodolpotenciālu jebkāda raķešu uzbrukuma gadījumā pa valsts teritoriju. Par to liecina Bruņoto spēku Ģenerālštāba sagatavotais raksts "Par Krievijas Federācijas valsts politikas pamatiem kodolsavaldīšanas jomā", ko publicēja avīze "Krasnaja zvezda".

Tā kā nav iespējams noteikt, vai runa ir par kodolraķeti, vai ne, jebkura raķete tiks uzskatīta par kodolieroci, liecina materiāls, ko citēja RIA Novosti. Krievijas militārā vadība nekavējoties saņems informāciju par raķetes startu un pieņems lēmumu par atbildes soļu mērogu.

Pie tam Ģenerālštāba pārstāvji atzīmēja, ka tādā situācijā tiks pieņemts: pretinieka mērķis ir iznīcināt Krieviju.

Израильский политик Яков Кедми в Москве - Sputnik Latvija
Politologs pastāstīja, kas notiks ar ASV jebkādā militārā sadursmē ar Krieviju
Krievijas Aizsardzības ministrija paskaidroja, ka noteikumi par kodolieroču un citu masveida iznīcības ieroču pielietojumu no pretinieka puses, par kaitējumu Krievijai vitāli svarīgiem objektiem, kā arī par agresiju ar konvencionālajiem ieročiem nevarētu radīt ekspertu jautājumus.

Raksta autori konstatēja, ka Krievija iezīmējusi "sarkanās līnijas", ko nevienam nevajag pārkāpt. Ja potenciālais pretinieks par to izšķirsies, atbilde būs graujoša.

Rakstā norādīts, ka Līguma par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu un ierobežošanu (NEW START) darbības pārtraukšana var nostādīt pasauli uz kodolkatastrofas sliekšņa.

2. jūnijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprināja "Valsts politikas pamatus kodolsavaldīšanas jomā". Dokuments paredz, ka kodolieročus Krievijas Federācija uzskata vienīgi par savaldīšanas līdzekli, kura pielietošana ir ārkārtējs piespiedu pasākums. Savaldīšanas mērķis ir panākt, lai potenciālais pretinieks aptvertu, ka atmaksa par agresiju ir neizbēgama, uzsvērts dokumentā.

Līgums par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu un ierobežošanu, kas tika parakstīts 2010. gadā, patlaban ir vienīgā Krievijas un ASV spēkā esošā vienošanās par bruņojuma ierobežošanu. Tā darbība beidzas 2021. gada februārī. Pagaidām Vašingtona nav informējusi, vai plāno to pagarināt. ASV administrācija apgalvo, ka pārrunās par jaunas trīspusējas kodolvienošanās izstrādi jāiekļauj Kīna. Pekina šo ideju noraida. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka Maskava atbalsta līguma pagarināšanu bez iepriekšējiem apstākļiem.

Ziņu lente
0