KF piedāvāja uz RT un Sputnik aizliegšanu Baltijas valstīs atbildēt ar sankcijām

© Sputnik / Александр Демьянчук / Pāriet pie mediju bankasПавильон телекомпании "RT". Архивное фото
Павильон телекомпании RT. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šādām ārzemju valstu darbībām nevajadzētu palikt bez atbildes, uzsvēra KF Federācijas padomes Konstitucionālās likumdošanas komitejas vadītājs Andrejs Klišass.

RĪGA, 11. jūlijs – Sputnik. Federācijas Padomē aicināja KF ĀM un citas izpildvaras iestādes ieviest sankcijas attiecībā pret Baltijas valstīm situācijas ar RT un Sputnik dēļ.

"Federācijas Padomes Informācijas politikas un mijiedarbības ar medijiem pagaidu komisija aicina KF Ārlietu ministriju un citas KF izpildvaras iestādes savas kompetences ietvaros izpētīt iespējas ieviest atbildes politiskos un citus pasākumus attiecībā pret Lietuvas, Latvijas un Igaunijas varasiestādēm, kuras rupji pārkāpj vārda un informācijas izplatīšanas brīvības principus, kā arī savas saistības starptautiskajās organizācijās," citē komisijas paziņojumu RIA Novosti.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
Viedoklis
RT retranslācijas aizliegums: Rietumi aizmirsuši, kā strādāt pret Krieviju

Latvija un Lietuva aizliedza brīvu virkni RT televīzijas tīkla kanālu retranslāciju savā teritorijā. Iepriekš Igaunijā tika aizliegta aģentūras Sputnik darbība, tiek atzīmēts komisijas paziņojumā.

Federācijas Padomē uzsvēra, ka Lietuvas, Latvijas un Igaunijas darbības pārkāpj vārda un neierobežotas informācijas izplatīšanas brīvības principus, kuri ir EDSO un Eiropas Padomes fundamentālās normas.

"Pagaidu komisija konstatē, ka Lietuvas un Latvijas varasiestāžu pieņemtie aizliedzošie pasākumi, tieši tāpat kā arī agrīnais aģentūras Sputnik darbības aizliegums Igaunijā, ir politiskās cenzūras akti un izskatās pēc vienotas koordinētas kampaņas pret Krievijas masu medijiem, kas pārkāpj augstākminēto starptautiski tiesisko dokumentu normas," tiek atzīmēts tekstā.

Komisijas locekļi ir pārliecināti, ka EDSO un Eiropas Padomes principiem un normām attiecībā uz masu medijiem ir konsekventi jābūt ievērotiem neatkarīgi no dalībvalstu valdību politiskajām simpātijām vai antipātijām.

Komisija atsaucas uz 1975. gada Helsinku Nobeiguma aktu, kurš ir EDSO bāziskais dokuments, kā arī uz Eiropas Padomes Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, kura garantē brīvību pieturēties pie sava viedokļa un brīvību saņemt un izplatīt informāciju un idejas bez jebkādas iejaukšanās no publisko varasiestāžu puses un neatkarīgi no valsts robežām.

FP Konstitucionālās likumdošanas komitejas vadītājs Andrejs Klišass paziņoja, ka viņa komiteja komisijas paziņojumu sēdē atbalstīs.

"Šādas ārzemju valstu darbības nedrīkst palikt bez atbildes. Pret ierēdņiem, kuri pārkāpj Krievijas mediju tiesības, ir jāievieš sankcijas no Krievijas puses," sacīja viņš.

Iepriekš Lietuvas Radio un televīzijas komisija aizliedza piecu RT telekanālu retranslāciju valstī. Pēc komisijas priekšsēdētāja sacītā, aizliegums tiek piemērots pret RT, RT HD, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary, tas stājās spēkā ceturtdien, 9. jūlijā. Iepriekšējā nedēļā kanālu RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary, RT TV retranslāciju aizliedza Latvija.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
Eksperts: RT var vērsties tiesā aizlieguma Latvijā un Lietuvā dēļ

Baltijas republikas argumentēja savus lēmumus ar to, ka RT telekanāli it kā piederot Dmitrijam Kiseļovam, pret kuru ir ieviestas Eiropas Savienības sankcijas. Taču Kiseļovs ir amatpersona mediju grupā "Rossija segodņa" un viņam nav nekāda sakara ar RT. Organizācijas ir divas absolūti dažādas juridiskas personas, šī informācija ir sen zināma un ir pieejama atvērtā piekļuvē.

KF ĀM uzsvēra, ka RT telekanālu retranslācijas aizliegums Latvijā un Lietuvā ir tiešs saistību pārkāpums, kuras Baltijas valstis brīvprātīgi uzņēmās. Iestādē uzsvēra koordinēto uzbrukuma raksturu, kuru Baltijas valstu varasiestādes pasākušas pret Krievijas mediju.

Ziņu lente
0