Uzvara pār nacismu rada draudus? KF vēstniecība par Georga lentes aizliegumu

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция Русского союза Латвии в защиту памятника Освободителям Риги
Акция Русского союза Латвии в защиту памятника Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecība Latvijā komentēja Latvijas valdības nodomu aizliegt Georga lentīti. Diplomāti šo ieceri uzskata par absurdu.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 3. jūnijā konceptuāli apstiprināja grozījumus, kas paredz aizliegt Georga lentītes nēsāšanu publiskos un svētku pasākumos, kā arī piketos un gājienos.

Посещение ресторана Kūriņš блогером Денисом Бартецким - Sputnik Latvija
Ierados "Kūriņā" ar Georga lentīti un saņēmu 30% atlaidi – blogera eksperiments

Jāpiebilst, ka Nacionālās apvienības deputātu izstrādātie grozījumi iekļauti Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Krievijas vēstniecība Latvijā komentēja minēto iniciatīvu – diplomāti savā lapā Facebook atzīmēja, ka visa grozījumu iniciatīva ir absurda: aizliegt Georga lentīti, Uzvaras pār nacismu simbolu, ir tikpat, kā noliegt pašu Uzvaru un to, ko tā nesusi pasaulei.

Krievijas diplomāti pievērsa uzmanību arī Latvijas valdības "slavējamai" stūrgalvībai, tikai novēlēja vērst to turp, kur vajadzētu.

"Ar stūrgalvību, kas būtu pelnījusi labāku pielietojumu, Latvijas deputāti turpina izdomāt aizvien jaunus "draudus" demokrātijai un Latvijas drošībai. Dažkārt nonāk līdz absurdam – šoreiz parlamentārieši nolēmuši, ka valsts suverenitāti apdraud Georga lentīte, kas kļuvusi par vienu no Nacisma sagrāves simboliem," teikts Krievijas vēstniecības publikācijā.

Atgādināsim, ka Nacionālā apvienība jau sen lolo ieceri aizliegt Georga lentes Latvijā, tomēr līdz šim viņiem neizdevās "dabūt cauri" šo neprātīgo iniciatīvu.

Ierosinājums aizliegt Georga lenti saskāries ar asu nosodījumu Latvijā dzīvojošo krievu un pat latviešu vidū.

Piemēram, internetā asas diskusijas izraisīja skandāls kafejnīcā "Kūriņš" Jūrmalā, kur tās saimnieks 9. maijā neielaida ģimeni, kas bija iecerējusi tur papusdienot, tikai tāpēc, ka viņiem pie apģērba bija Georga lentītes.

Kafejnīcas saimnieka aizvainotie viesi uzrakstīja iesniegumus policijai un Ģenerālprokuratūrai, taču NA, šķiet, uztvēra šo gadījumu kā komandu "ņem ciet".

Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība plāno uzbrukumu Georga lentītei

Krievijas Sabiedriskā palāta jau paziņoja, ka plāno vērsties Eiropas Parlamentā un EDSO sakarā ar latviešu nacionālistu iniciatīvu, lai Eiropas organizācijas nepārprotami nosodītu iniciatīvu, kas var novest pie nacionālistisko spēku nostiprināšanās un provocēt konfliktus un sadursmes.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka daudziem nepatīk vienotība, ko demonstrē milzīgo akciju "Georga lentīte" un "Nemirstīgais pulks" dalībnieki dažādās pasaules valstīs.

1769. gadā imperatore Jekaterina II nodibināja apbalvojumu Krievijas armijas virsniekiem par personisko drosmi cīņas laukā – Sv. Georga ordeni. Tas bija jānēsā "zīda lentē ar trim melnām un divām dzeltenām joslām", kas vēlāk tika iedēvēta par Georga lenti. Tās krāsas simbolizē karu: oranžā – liesmu krāsa, melnā – dūmu krāsa. Mūsdienās oranžmelnā lentīte ir Uzvaras dienas simbols.

Ziņu lente
0