Krievija pabeigs "Ziemeļu straumi 2", paziņoja eksperts – pastāv iespēja apiet sankcijas

© Photo Nord Stream 2 / Axel SchmidtУкладка труб газопровода "Северный поток — 2"
Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai aizliegums strādāt teritoriālajos ūdeņos nozīmēs "Ziemeļu straumes 2" būvdarbu pilnīgu pārtraukšanu, taču, ja tas notiks, gaidāms milzīgs starptautiskais skandāls.

RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Aģentūra Bloomberg informēja, ka ASV jaunās sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" paredz paplašināt esošos ierobežojumus un attiecināt tos uz visām kompānijām, kas veic cauruļvada būvdarbus, kā arī apdrošina projekta dalībniekus un sniedz viņiem ostu pakalpojumus. Viens no likumprojekta autoriem, republikānis Teds Krūzs paziņoja, ka ar sankcijām saskarsies ikviens, kas piedalās projekta īstenošanā.

Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Mazināja riskus: kuģis, kas spēj pabeigt "Ziemeļu straumi 2", nomainījis īpašnieku

Ir jānoskaidro nianses – pret kādiem būvdarbu dalībniekiem tiks noteiktas sankcijas, sarunā ar Sputnik Latvija sprieda Enerģētikas un finanšu institūta Enerģētikas departamenta vadītājs Jurijs Rikovs.

"Var izrādīties, ka darbi jāveic tā, lai neskartu rietumu partnerus. Tas būs grūti, tomēr principā iespējams," viņš uzsvēra.

Kā piemēru viņš minēja Krievijas kuģi "Akademik Chersky", kas var pabeigt "Ziemeļu straumi 2". Tas atbilst visām prasībām, tā ekspluatācijai saņemta rietumvalstu partneru principiāla piekrišana. "Otram kuģim – "Fortuna" nav nepieciešamās pozicionēšanas sistēmas, tomēr tas var noturēties uz vietas ar vācu velkoņu palīdzību. Iespējams, nāksies iztikt bez tiem, tiks atrasts cits risinājums," atzīmēja Rikovs.

Viņaprāt, tikai aizliegums strādāt teritoriālajos ūdeņos nozīmēs "Ziemeļu straumes 2" būvdarbu pilnīgu pārtraukšanu. "Domāju, tiktāl nenonāks – tas būs milzīgs starptautiskais skandāls," atzīmēja eksperts.

"Jaunās sankcijas radīs nopietnu šķērsli, tomēr jebkādiem ierobežojumiem vienmēr ir apiešanas manevri. "Ziemeļu straume 2" tiks pabeigta un sāks darbu. Jautājums ir par to, kādiem spēkiem un kādos termiņos, jo visas sankciju radītās problēmas prasa resursus un laiku to risināšanai," konstatēja Rikovs.

"Gazprom" sadarbībā ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūras dibenā. Darbus bija plānots pabeigt jau pērn, taču decembrī ASV ieviesa sankcijas pret projekta dalībniekiem Eiropā, un Šveices uzņēmums "Allseas" izveda savus kuģus no Baltijas. "Gazprom" informē, ka vēl jāizbūvē 160 kilometri cauruļvada (tā kopējais garums – 2460 km).

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
ASV pieļauj: drīz tiks ieviestas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Maskava informēja, ka ASV eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas uzņēmumiem ir nepieņemamas. Maskavu atbalstīja Berlīne un Vīne. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valsts var pabeigt "Ziemeļu straumes 2"būvdarbus saviem spēkiem. Vācijas kanclere Angela Merkele apliecināja, ka valsts atbalstīs projektu.

ASV liek šķēršļus "Ziemeļu straumes 2" īstenošanai, jo jaunais cauruļvads it kā pastiprināšot Eiropas enerģētikas atkarību no Krievijas. Pie tam ASV prezidents Donalds Tramps norāda, ka labākais veids, kā atbrīvoties no minētās atkarības, esot amerikāņu SDG. Krievija kategoriski noliedza tēzes par atkarības pieaugumu. Maskava uzsvēra, ka gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus mazināt tranzīta riskus un padarīs drošāku gāzes apgādi Eiropā.

Ziņu lente
0