Ekonomists: no pandēmijas radītās nabadzības neizbēgt, ja nekas netiks darīts

© SputnikКандидат экономических наук, эксперт РИСИ Михаил Беляев
Кандидат экономических наук, эксперт РИСИ Михаил Беляев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa pandēmijas seku prognozes ir ļoti nepatīkamas – ja nekas netiks paveikts, pasaules ekonomikai tiks nodarīti nelabojami zaudējumi.

RĪGA, 21. maijs – Sputnik. Miljoniem cilvēku visā pasaulē var sastapties ar trūkumu koronavīrusa pandēmijas dēļ, paziņoja Pasaules bankas vadītājs Deivids Malpass.

"Mēs vērtējam, ka līdz 60 miljoni cilvēku būs iedzīti galējā trūkumā, un tas nivelēs visu pēdējos trijos gados panākto progresu nabadzības likvidēšanā. Mūsu prognozes rāda dziļu recesiju," konstatēja Malpass.

Plašie karantīnas pasākumi jūtami ietekmēs pasaules ekonomiku, piekrita ekonomikas zinātņu kandidāts, Krievijas Stratēģisko pētījumu institūta eksperts Mihails Beļajevs. Tomēr, pēc viņa domām, runa var būt par notikumu attīstību pēc inerces.

"Pārsvarā prognožu pamatā ir tā saucamais inerciālais scenārijs, tātad tās paredz nākotnes notikumus, taču pie tam neņem vērā, ka iespējamas arī kaut kādas pārmaiņas, kas tos var novērst. Pandēmijas kontekstā tiek prognozēti nepatīkami notikumi, un mēs saprotam, ka pasaules ekonomika saņems sāpīgu triecienu, ka nekas netiks uzsākts," paskaidroja Beļajevs radio Sputnik ēterā.

Eksperts atzīmēja, ka jaunattīstības valstīs sekas ekonomikā būs daudz nopietnākas nekā attīstītajās.

Медведи Либерии, Литвы и Люксембурга на выставке United Buddy Bears в Риге - Sputnik Latvija
Lietuva un Latvija izrādījušās starp nabadzīgākajām ES valstīm

"Jau nākušas klajā prognozes par to, ka Āfrikā desmitiem miljonu cilvēku izrādīsies aiz nabadzības sliekšņa. Taču lielā mērā šīs prognozes rāda, kas notiks, ja nekas netiks darīts. Būs grūti apturēt šī scenārija attīstību, taču kopīgiem spēkiem, visai pasaulei kooperējoties, ir pietiekams pamats, ka pandēmijas negatīvākās sekas tiks novērstas," uzskata ekonomists.

Koronavīrusa pandēmija, kas kopš gada sākuma izplatās no Ķīnas, aptvērusi gandrīz visu pasauli. Fiksēti gandrīz pieci miljoni inficēšanās gadījumu, no kuriem vairāk nekā 323 tūkstoši beigušies letāli. Daudzu valstu ekonomika ir cietusi, ņemot vērā ierobežojošos pasākumus, ko valdības spēra ar mērķi apturēt koronavīrusa infekcijas izplatīšanos.

Ziņu lente
0