Eksperts: Bordāns karantīnā noteikti negarlaikojas - jau Latviju padarījis par PSRS donoru

© Photo Игорь МейденПолитолог и аналитик Дмитрий Ермолаев.
Политолог и аналитик Дмитрий Ермолаев. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja ministrs Bordāns saka, ka Latvija bija PSRS finanšu donors – tas arī ir pierādījums tam, Savienības sastāvā republika lieliski attīstījās ekonomiski, atzīmēja publicists Dmitrijs Jermolajevs.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. Padomju laikos Latvija bija republika-donors, jo atdeva 48% savu ienākumu PSRS kopējā budžetā, paziņoja tieslietu ministrs Jānis Bordāns. "Padomju okupācijas" radīto zaudējumu aprēķināšanas komisija šogad grasās apkopot starptautisko organizāciju pieredzi, lai izstrādātu zaudējumu aprēķināšanas metodi, kurus Latvijai it kā radīja atrašanās Savienības sastāvā.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
"Visa padomju tauta strādāja Latvijas labā!" Bordāns saņēma skarbu atbildi no Maskavas

Tā dēvētā padomju okupācija dzīvo tikai un vienīgi Latvijas nacionālistu iekaisušajās smadzenēs, paziņoja Sputnik Latvija bijušais diplomātiskais darbinieks, politologs un publicists Dmitrijs Jermolajevs.

"Pirms 30 gadiem pēc PSRS un LPSR likumiem ievēlētā Augstākā padome pieņēma deklarāciju par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Tagad atcerēsimies, kādā stāvoklī Latvija pievienojās Padomju Savienībai pēc sešu gadu Ulmaņa diktatūras. Valstī nebija nekāda parlamenta – tā funkcijas izpildīja Ministru kabinets. Formāli pēc pievienošanās PSRS Latvijā tika atjaunots parlamenta institūts, un 1990. gadā parlaments tika ievēlēts atbilstoši padomju likumiem, uz alternatīvas pamata. Tas bija absolūti legāls un leģitīms process, tādēļ ne par kādu "okupāciju" nevar būt ne runas," paskaidroja Jermolajevs.

Sputnik sarunas biedrs izteica pieņēmumu, ka ministrs Bordāns ir aktivizējis savu rēķinveža darbību karantīnā brīvā laika pārpalikuma dēļ.

"Ko lai dara, ka tik negarlaikoties karantīnā… Bordāns mums saka, ka Latvija bija donors – tas arī ir pierādījums tam, ka Savienības sastāvā republika lieliski attīstījās ekonomiski, savukārt latviešu skaits neizvairīgi auga, atšķirībā no mūsdienām, kad latviešu iedzīvotāji brauc prom no Latvijas ar biļeti vienā virzienā," sacīja Jermolajevs.

Baltijas valstīs regulāri paziņo par "padomju okupācijas" radītiem zaudējumiem, Krievijā šādam jautājuma uzstādījumam kategoriski nepiekrīt. Krievijas vadība vairākkārt paziņojusi, ka par PSRS Baltijas valstu "okupāciju" 1940. gadā nevar būt ne runas. Krievijas ĀM skaidroja, ka izskata Baltijas pievienošanos PSRS kā atbilstošu tā laika starptautiskā likuma normām. Pēc iestādes domām, termins "okupācija" šeit nevar tikt izmantots, jo starp PSRS un Baltijas valstīm nenotika karadarbības, savukārt karaspēku ievešana tika īstenota uz vienošanās pamata un ar acīmredzamu šo republiku varasiestāžu piekrišanu. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīme, ka prasības par milzīgo kompensāciju padomju pagātnes dēļ Krievijai izvirza "slimi cilvēki ar jau neārstējamu psihi".

Ziņu lente
0