Baltijas jūrā ienācis kuģis, kurš spēj pabeigt "Ziemeļu straumes 2" būvniecību

© Газпром флотКраново-монтажное трубоукладочное судно "Академик Черский"
Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cauruļvadu būves kuģis "Akademik Čerskij", kurš spēj pabeigt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecību, ir izgāja apkārt Zviedrijai un ienāca Baltijas jūrā.

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Krievijas cauruļvadu būves kuģis "Akademik Čerskij", kurš spēj pabeigt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecību izgāja apkārt Zviedrijai un ienāca Baltijas jūrā, liecina specializēto kuģniecības portālu dati.

Tā, saskaņā ar portāla Vesselfinder datiem, "Akademik Čerskij" izgāja apkārt Zviedrijas Smigehukas ragam un turpina kustību Baltijas jūrā austrumu virzienā. Portāla Marine Traffic informācija liecina, ka kuģis izies starp Zviedrijas dienvidu piekrasti un Bornholmas salu, un pēc tam dosies pie Krievijas krasta Baltijas jūrā. Par "Akademik Čerskij" maršruta galamērķa ostu norādīta Kaļiņingrada. Paredzēts, ka cauruļvadu būves kuģis pienāks 3. maijā.

"Akademik Čerskij" februārī izgāja no Nahodkas ostas, pēc kā vairākas reizes mainījis kursu. KF Enerģētikas ministrijas vadītājs Aleksandrs Novaks pērnā gada decembrī paziņoja, ka Krievija izskata cauruļvadu būves kuģi kā iespējamo variantu gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecības pabeigšanai pēc tam, kad Eiropas kuģi apturēja darbus Baltijas jūrā ASV ieviesto sankciju dēļ.

Šķēršļu darbu veikšanai nav

Kopš 2016. gada "Akademik Čerskij" atrodas SIA "Gazprom flot" ekspluatācijā. Mūsdienu valsts attīstības institūta direktors Dmitrijs Soloņņikovs pastāstīja, ka Krievijai ir divi kuģi, kuri teorētiski varētu strādāt projekta būvniecībā. Viņš paskaidroja, ka, saskaņā ar Dānijas likumdošanu, cauruļvadu būves kuģim ir nepieciešamas speciālas iekārtas, kuras ļauj fiksēt to noteiktā rajonā.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Vācu ekologi nolēmuši apturēt "Ziemeļu straumi 2"

Baržai "Fortūna" nav tādu līdzekļu, tāpēc, domājams, tai neatļautu tur strādāt. "Akademik Čerskij" ir vienīgais Krievijas rīcībā esošais variants," paskaidroja Soloņņikovs, piebilsot, ka kuģis "Akademik Čerskij" pilnībā atbilst visiem Dānijas likumdošanas parametriem. Savukārt Novaks atzīmēja, ka "Ziemeļu straumes 2" cauruļvadu ielikšanas darbiem "Akademik Čerskij" ir jāaprīko ar papildu iekārtām.

Decembrī Šveices uzņēmums Allseas izveda savus cauruļvadu būves kuģus no Baltijas jūras ASV sankciju rezultātā, kas vērstas pret projektā iesaistītajām kompānijām. "Gazprom" būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūrā sadarbībā ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall. Gāzesvada būvniecību bija paredzēts pabeigt pērnā gada beigās.

Maskava informēja, ka ASV eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas kompānijām ir nepieņemamas. Šo viedokli atbalsta arī Berlīne un Vīne. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valsts var pabeigt "Ziemeļu straumi 2" saviem spēkiem.

Ziņu lente
0