Par krievu valodu Latvijā nāksies maksāt? KF vēstniecība sašutusi par valodas kvotām TV

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecībā Latvijā novērtēja "viltīgo" valsts kases papildināšanas shēmu uz krievu valodas rēķina televīzijā, ko izdomājušas Latvijas varasiestādes.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits izvirzīja iniciatīvu ierobežot krievvalodīgā satura ierobežošanai televīzijā.

Levits piedāvāja likumā nostiprināt punktu par to, ka katrā televīzijas programmu pamata komplektā jābūt sabiedriskās televīzijas kanāliem, savukārt pārējiem 80% satura jābūt Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas oficiālajās valodās.

Просмотр ТВ-передач - Sputnik Latvija
"Mums jau šobrīd zvana krievvalodīgie": kāpēc valodas kvotas TV radīs pretēju efektu

Trešdien, 4. martā, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atbalstīja un iesniedza Saeimas balsojumam grozījumus, kas paredz krievvalodīgā satura samazināšanu līdz 20% kabeļtelevīzijas telekanālu pamata komplektā (dārgākos kabeļtelevīzijas operatoru komplektos kanāli būs pieejami bez ierobežojumiem).

Komentējot grozījumus, komisijas priekšsēdētājs, deputāts Artuss Kaimiņš paziņoja: "Ja gribi skatīties savus iemīļotos TV kanālus, kuru mājvieta ir Krievija, tad tādas iespējas paliks, tikai par atsevišķu piemaksu." Kā viņš izteicās, šis priekšlikums ir nepieciešams, lai "mazliet ierobežotu pieejamību Kremļa propagandas kanāliem".

Uz šo izlēcienu pret krievu valodu operatīvi reaģēja KF vēstniecība Latvijā. Savā Facebook lapā diplomātiskā pārstāvniecība komentēja skandalozos grozījumus, kuru iniciatori aizmirsa, ka gandrīz 40% iedzīvotāju Latvijā ir krievvalodīgie.

Pēc Krievijas diplomātu domām, veicot šādus grozījumus, Latvijas varasiestādes vienkārši vēlas papildināt Valsts kasi un ievākt lielu naudu uz krievvalodīgo rēķina. Savukārt savas "viltīgās" ieceres piesegšanai izmanto skaļus paziņojumus par "valsts nacionālo drošību".

"Gribi Latvijā skatīties TV krievu valodā, maksā vairāk! Tas ir kvalitatīvs Valsts kases papildināšanas problēmas risinājums, savukārt "piesegt" to var ar rūpēm par valsts nacionālo drošību. Tādēļ likumdošanas līmenī ievērojamai daļai Latvijas iedzīvotāju vēlas atņemt televīzijas programmas viņiem dzimtajā krievu valodā, lai stiprinātu apšaubāmu demokrātiju un viedokļu plurālismu. Nekā personīga, tas ir bizness! Lai gan biznesa pārstāvjiem neviens arī nedomāja neko jautāt šajā sakarā," sašutuši Krievijas vēstniecībā.

Šeit ir vērts atgādināt, ka martā gaidāms Pirmā Baltijas kanāla ziņu dienesta slēgšana – tas ir lielākais privātais kanāls, kurš raida krievu valodā. Periodiski mediju tirgū klīst baumas par iespējamajām atlaišanām vienīgajā valsts telekanālā, kurš raida krievu valodā, – LTV7. Tai pat laikā Nacionālā apvienība pastāvīgi pievērš uzmanību Latvijas Radio 4, kas "pārāk daudz raida krieviski".

Tādējādi deputāti izstumj Latvijas iedzīvotājus, kuri runā krievu valodā, no kopējās informācijas telpas. Atstājot viņiem tiesības iegūt informāciju dzimtajā valodā Internetā, ar satelītu televīzijas palīdzību vai citos veidos. Skaidrs, ka pirmām kārtām Latvijas iedzīvotāji skatīsies Krievijas kanālus un Krievijas raidījumus.

Ziņu lente
0