Krievijas politiķis atgādināja, kā Baltija tika barota PSRS gados

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasЗдание Государственной Думы РФ на улице Охотный ряд в Москве
Здание Государственной Думы РФ на улице Охотный ряд в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc 70 gadus īstenotās Padomju Savienības politikas dažu reģionu ekonomiku nācās "vākt kopā pa drupačām", paziņoja Vjačeslavs Volodins.

RĪGA, 12. februāris – Sputnik. Krievijas Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins atgādināja, kā Krievija "baroja" Baltijas republikas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Federālās sapulces apakšpalātas preses dienestu.

"Ir jāuzņemas atbildība par tiem 70 gadiem, kad mēs, Krievijas reģioni, barojām Baltiju, Ukrainu, citas republikas un izslaucījām šos Krievijas apgabalus līdz pēdējam, radot tur rūpniecību, mācot valodu un daudz ko citu," paziņoja Volodins.

Politiķis atgādināja, ka šo lēmumu rezultātā 1991.gada sākumā Krievijas ekonomika "nokrita zemāk", nekā 1917.gada revolūcijas laikā.

"Mums ekonomika kara laikā auga, bet te tā nokritās tik zemu, ka prezidentam to nācās vākt kopā pa drupačām," viņš konstatēja.

Baltijas valstis klāsta par nodomiem pieprasīt no Krievijas kompensāciju – it kā par "padomju okupāciju".

Krievija uzskata, ka Baltijas pretenzijas ir absurdasm un noraida tās. Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas loceklis Oļegs Morozovs uzsvēra, ka Baltijas valstīm nav tiesisku pamatu kaut ko pieprasīt.

Стела Парус  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kaļiņingrada un trīssimt miljardi. Uz ko vēl pretendē Krievijas kaimiņi?

Savukārt Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atgādināja Lietuvai, Latvijai un Igaunijai, kāds bija Padomju Savienības ieguldījums Baltijas reģiona infrastruktūras, ekonomikas un sociālās sfēras attīstībā.

Arī Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs atzīmēja, ka Baltijas politiķu runas par "okupācijas kompensēšanu" ir absurdas. Diplomāts atgādināja, ka laikā, kad Lietuva iestājās PSRS, tā bija agrāra valsts un ieņēma vienu no pēdējām vietām dzīves līmeņa ziņā Eiropā.

Maskava ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka Baltijas valstu iestāšanās Padomju Savienībā 1940.gadā atbilda tālaika staprtautiskajām tiesībām un nav uzskatāma par "okupāciju". Krievijas Ārlietu ministra uzsvēra, ka abu valstu starpā nenotika karadarbība, padomju spēki iegāja republiku teritorijā saskaņā ar vienošanos ar vietējo valdību un tās nepārprotamu piekrišanu.

Ziņu lente
0